Veszélyes

2023.02.02. 11:30

Gond, hogy sokan nem cseréltek gumiabroncsot a kocsijukon az enyhe tél miatt

Lassan múlt időben mondható, hogy vitathatatlanul enyhe a tél. Bizonyosan vannak, akik örülnek az alacsonyabb fűtési költségek miatt, ám nem mindenki öröme felhőtlen. Az autógumiszervizek például panaszkodnak a megszokottnál kisebb forgalomra.

S. S.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az egri Tóth András portálunknak azt mondta, hogy húsz éve van jogosítványa, s vezet is folyamatosan, havi átlagban úgy háromezer kilométert. Voltak már gondjai amiatt, hogy nem váltott időben téli gumira. Különösen a hátsókerék meghajtású kocsikkal, például a BMW-vel kell vigyázni. Legalább háromszor csúszott árokba ilyen márkájú kocsival, igaz minden alkalommal rajta volt már a téli abroncs.

– Képzeld! Most komplett téli és nyári garnitúrám is van felnire felszerelve, mégsem jutottam el a gumishoz a cseréhez. Valahogy nem volt rá szükség. Pedig tudom, hogy nem csak a havas, jeges út miatt szükséges a téli szettet felrakrni – mondta portálunknak a középkorú férfi.

Szerinte hozzá hasonlóan sok autós addig vár a télgumi felszerelésével, amíg leesik az első hó, vagy nagyon hideg van már. Ám, ha enyhe telünk van, kevés hóval, olyankor is érdemes beszerezni a téligumit. Erre az állítására az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság jelzésére hívta fel a figyelmet: ebben azt közlik, hogy volt már olyan enyhe telünk, mikor alig volt hó és fagy, mégis novembertől decemberig közel 50 balesetet okozott a nem megfelelő autógumi használata egyet vármegyében.

Portálunk több gumiszervíz illetékesét is megkereste azzal a kérdéssel, hogy volt-e visszaesés a forgalomban az enyhe tél miatt. Cég-, vagy vállalkozói névvel szinte senki nem akart nyilatkozni. A válaszokból azonban az tűnt ki, hogy érzékelhető volt a forgalmuk csökkenése. Míg a korábbi években, a "rendes" telek idején már október végén, novemberben megindult a roham, addig most szinte sorbaállás sem alakult ki sehol.

– Van számos olyan állandó ügyfelünk, akinek mi tároljuk a lecserélt abroncsokat, de az idén a gumik csere nélkül a raktárunkban maradtak – mondta az egyik kereskedés vezetője.

Az egri Vancsik Gumicentrum ügyvezetője, Babai Gábor úgy fogalmazott, hogy ők nem érezték ugyan meg a forgalomcsökkenést, de sok gumis kollégája panaszkodott a forgalom jelentős visszaesésére.

Egy gyöngyösi gumiszerviz vezetője azt mondta portálunknak, hogy nem árt tudni: a téligumi használatakor nem kell megvárnunk a jeges és havas utakat. S hogy miért is? Nyálkás úton is sokkal jobb tapadást biztosít a téli abroncs, mint nyári társa. Ugyanakkor ettől még ugyanúgy számolni kell a hosszabb féktávval, sokkal óvatosabban kell vezetni, körültekintőbben kell kormányozni és kerülni kell a hirtelen gázadást és fékezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában