Rejtély

2023.02.08. 17:39

Gyakorlatoztak a vadászgépek, de ez nem kelthetett földrengés érzést Hevesben, közölte a minisztérium

Továbbra is talány, hogy mitől riadhattak meg kedden a Heves vármegye déli részén élők. A minisztériumban állítják, hogy még a hangsebesség feletti kiképzési repülések hatása nem hasonlít a földrengésre.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Portálunkon is beszámoltunk arról, hogy hangos robbanást éreztek a dél-hevesi térség néhány településén kedden 10 óra körül. A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közölte, megvizsgálták az esemény szeizmométerek által regisztrált hullám formáját, és arra a következtetésre jutottak,  hogy a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye.

Később több olvasónk is jelezte, hogy ugyanebben az időpontban vadászgépekre lettek figyelmesek, s úgy vélték, ha a gép átlépte a hangsebességet, ez okozhatott hangrobbanást.

Megkeresésünkre a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya arról adott tájékoztatást, hogy a vadászgépek repülése egészen biztosan nem okozhatott földrengés-szerű érzetet.
– A Magyar Honvédség vadászgépei február 7-én a délelőtti órákban Heves vármegye térségében hajtottak végre kiképzési repülést. Ezen feladat során – betartva minden jogszabályt -  minden lakott települést előírásszerűen kerültek, nem repültek be föléjük. Az eddigi repülési tapasztalatok alapján elmondható, hogy még a hangsebesség feletti kiképzési repülések sem okoztak soha „földrengés-szerű” érzetet, amelyet bármilyen szenzoron ki tudtak mutatni – közölték.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában