Háború

2023.02.15. 11:52

Háborús menekülteknek segít beilleszkedni a szihalmi egyesület

Tavaly nyár végén a Kárpátok Alapítvány támogatásával indult a Kis Bocs Medimentor szolgáltatás, mellyel a háború elől menekülő családokon segítenek.

Fekete-Vadászi Erika

Segítők és akiknek segítenek.

Forrás: Beküldött fotó

Eredetileg úgy tervezték, három hónapon át segítenek – egyebek között Szihalmon és Füzesabonyban elszállásolt – menekülteknek, elősegítve a beilleszkedésüket és megkönnyítve a mindennapi ügyintézéseiket. Azonban annyira sikeres a program, hogy újra és újra meghosszabbították, és Egerben és Gyöngyösön is tevékenykednek. 

Most is kitolták a határidőt újabb négy hónappal, így májusig tehát egészen biztosan tovább tevékenykednek a mentorok. 

Galyasné Dósa Katalin, a Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület elnöke portálunknak elmondta, hatalmas öröm számukra, hogy tovább folytathatják a menekültek támogatását. Számos témakörben kértek már tőlük segítséget, így például menekültstátusz és letelepedési engedély intézésében, bankszámlanyitásban, óvodai és iskolai beiratkozásban, valamint a háborúban átélt borzalmak feldolgozásához pszichológiai segítségre is szükségük volt már a családoknak. 

A nyelvi nehézségek leküzdésében tolmácsok segítik őket, és a személyes találkozók mellett online csetet is biztosítanak a családoknak, akik így bármikor feltehetik kérdéseiket, amiket szükség esetén szakemberek válaszolnak meg, akár jogi témákban is. 

Mindig újabb kérdések merülnek fel

A Kis Bocs egyesület elnöke elmondta, volt cukorbeteg, aki nem tudta, hol szerezhet be inzulint, mások az iránt érdeklődtek, hová járhatnának templomba, s olyan is akadt, aki ő maga is szeretett volna másoknak segíteni, így önkéntesnek jelentkezett. – Azt gondolhatnánk, ahogy telik az idő, egyre könnyebb a helyzetük, de az igazság az, hogy minél több időt töltenek hazánkban, annál több területen derül ki, hogy segítségre van szükségük, ezért is nagyon jó, hogy tovább folytatódhat a medimentor programunk, jegyezte meg az elnök. 

 – Sokan azok közül, akik az ukrajnai háború miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat, úgy tervezik, hogy nem térnek vissza a hazájukba. Ezért nagyon fontos minden segítséget megadni számukra. Eleinte ruhákra, ételre volt szükségük, így adományokat gyűjtöttünk és osztottunk szét, aztán amikor világossá vált, hogy nem csak néhány hétre kell megoldani az ellátásukat, akkor jöttek a komplexebb, megoldásra váró problémák. Segítünk munkát keresni nekik, hogy legyen saját bevételük, a gyerekek iskolai és óvodai beiratkozásához szükséges dokumentumokat közösen kitöltjük, és ha szükséges, tolmácsot is biztosítunk számukra az ügyeik elintézéséhez – részletezte Galyasné Dósa Katalin. 

A medimentorprogramban hétről hétre tartanak előadásokat, amikből megismerhetik, hogyan működik hazánkban az oktatás, hová lehet fordulni, ha sürgősségi ellátásra van szükségük. Egyebek között pedig tájékoztatást adnak arról is, hogy milyen oltásokra van szükségük a gyerekeknek hazánkban, vagy hogy hogyan lehet folyószámlát nyitni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában