HKIK

2023.02.08. 06:50

Heves Megye Zöldgazdaságáért díjjal ismerték el az ökocentrumot

A Graefl Majorban tartotta gazdasági évnyitóját a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK). Az eseményen díjakat, mester­vizsga-bizottsági elnöki kinevezéseket és Korrekt Partner Védjegyeket is átadtak. Elismerésben részesült a Tisza-tavi Ökocentrum NK Kft. A Heves Megye Zöldgazdaságáért díjat Kiss János ügyvezető vette át.

Sike Sándor

A Tisza-tavi Ökocentrum látványosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Heves Megye Zöldgazdaságáért díj odaítélésekor a kamara úgy fogalmazott: a létesítmény őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont. Igazi látványosság, amely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. 

A méltatásban megemlítik továbbá, hogy az európai viszony­latban is ritkaságszámba menő látogatóközpontban kapcsolódik egymáshoz a turizmus és a természetvédelem. „Mindez annak érdekében, hogy a Tisza-tó és környéke turizmusban betöltött szerepe növekedjen, fenntartható élettér alakuljon ki a helyi lakosság, az itt működő vállalkozások számára munkahelyteremtés révén, vonzó legyen a Tisza-tó iránt befektetőként vagy turistaként érdeklődők számára, olyan feltételek mellett, amelyek nem terhelik tovább a környezetet, óvják természeti értékeinket.” – fogalmazott a HKIK a kitüntetés indoklásában. 

A Graefl Majorban tartotta gazdasági évnyitóját a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK).
Európai viszonylatban is ritkaságszámba megy a látogatóközpont
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az elismerés, illetve annak apropóján, hogy a poroszlói létesítmény tavaly ünnepelte a fennállásának 10. évfordulóját, Kiss Jánost arról kérdeztük, milyen évet zártak tavaly. Az ügyvezető elmondta: összesítettek, lezárták a 2022-es esztendő vendégforgalmi adatait. Örömmel és büszkeséggel hozzák nyilvánosságra, hogy tavaly 209 ezer 215 látogatójuk volt. 

– Ezen adat alapján az elmúlt évben is kiemelkedő teljesítményt értünk el, őrizzük előkelő helyünket a magyarországi turisztikai központok és állatkertek között. A mindenféle tekintetben és értelemben váratlan és rendkívüli nehézségeket jelentő körülmények ellenére a vendégek létszáma 2022-ben az ökocentrumban 6,7 százalékos növekedést mutat a megelőző esztendőhöz képest – fogalmazott Kiss János. 

A Graefl Majorban tartotta gazdasági évnyitóját a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK).
A közel 210 ezer tavalyi látogató jó része iskoláskorú volt
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Szavai szerint az is megállapítható, hogy 2015 óta – a két pandémiás év (2020 és 2021) kivételével – éves szinten mindig kétszázezer fölött volt azoknak a száma, akik felkeresték az Európa legnagyobb édes­vizű akváriumrendszerét magáénak tudó létesítményüket. 

– Küldetésünket nem csak a tavalyi év vonatkozásában teljesítettük: az ökocentrumot a 2012. április 27-i megnyitása óta eddig kétmillió 183 ezer 91 látogató kereste fel, ennyi vendéget „hoztunk” Poroszlóra, a Tisza-tóhoz – hangsúlyozta az ügyvezető. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában