Végre

2023.02.14. 12:35

Idén már tényleg felújítják az egri Lenkey-házat, viszont a Kossuth utcát nem

Hosszú évek óta a város szégyenfoltja a romos épület, most közel félmilliárd forintból újul meg.

Sz. M. L.

Felújítják a Lenkey-házat

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Év végére megújul a Lenkey-ház. Az egri származású Lenkey János honvéd tábornok egykori szülőházában a beruházásnak köszönhetően emlékszoba, kiállítótér, rendezvénytér, interpretációs helyszín és múzeumpedagógiai foglalkoztató terek jönnek létre. A Lenkey tábornok szülőházának felújítása, örökségének megőrzése" című, TOP projekt 400 millió forintból, Európai Uniós támogatással valósul meg, melyben az önkormányzat konzorciumi partnere a Dobó István Vármúzeum. A kivitelezés már tavasszal elkezdődhet – jelentette be Mirkóczki Ádám polgármester sajtótájékoztatón kedden.

Elmondta, a projektet újra kellett tervezni kivitelezés és fenntarthatóság szempontjából is, hiszen egy műemlék épület korszerű felújítása nem egyszerű. A célja egyrészt, hogy Lenkey János honvéd tábornok szülőháza fennmaradjon, méltó és egyben korszerű emléket állítson az 1848-49-ben harcoló magyar huszárszázad kapitányának. A rendezvénytérként is funkcionáló épület kiváló helyszíne lesz rendhagyó történelem- és múzeumpedagógai órának, így a beruházás nem csak a helyieket, és az Egerbe látogató turistákat szolgálja majd, hanem az iskolás gyermekeket is, hiszen a felújított emlékház betekintést nyújt majd a tábornok életébe, közelebb hozva ezzel a történelmet a mai kor fiataljaihoz. Maga a felújítás 270 millió forintot emészt fel, ebből 40 millió forint restauráció. Arra is kitért, hogy a projekt teljes körű megvalósítása érdekében voltak projektek amelyeket el kellett engednie a városnak.

–  A legnagyobb ilyen a Kossuth utca felújítása. A pénzügyminisztérium javasolta, hogy ezt a projektet felejtsük el, ugyanis nem valósulhatott volna meg az áhított, faltól falig történő beruházás. Mivel erre nem volt lehetőség, így a Lenkey ház felújítása mellett döntöttünk ebből a pénzből – mondta.

– A munkálatok a közbeszerzései eljárás lefolytatását követően várhatóan tavasszal kezdődnek és a tervek szerint az év végére be is fejeződnek – mondta Ringert Csaba a Dobó István Vármúzeum igazgatója. – A műemlék épület vízszigetelése, fa, fém, kő és díszítőfesték restaurációja is megvalósul. Az épület egy-egy eleme unikális, például a fa kapu és kő keret is igen komoly érték. Mivel a belső terek szűkösek, mindenképp hasznosítjuk az udvart is. A kollégák már dolgoznak a tárlat előkészítésén. Szintén a tér kihasználása érdekében nem csak fizikailag, de digitálisan is alakítjuk majd a kiállítást – részletezte. Elmondta, hogy készül egy kis teakonyha és vizesblokk is az épületben. Májusban már szeretnék, ha elindulna a beruházás, őszre pedig be is fejeződne. Emiatt lehetséges, hogy forgalomkorlátozások is lesznek a Kovács János utcában.

A sajtótájékoztatón jelen volt Lenkey János, a tábornok leszármazottja, aki javasolta, hogy a házba kerüljön be családfájuk is, melyről lassan teljes képet kap kutatása révén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában