Természet

2023.02.17. 10:29

Ilyet se látni mindennap! Egészen a Körös-barlangig kellett menni érte

Elképesztő csodákat rejt Heves vármegye és környéke.

HEOL

A Körös-barlang (Kőrös-lyuk) a legnagyobb tengerszint feletti magasságon elhelyezkedő barlang Magyarországon

Forrás: Nekem Szülőhazám/Facebook

Jégkarmokkal cirógatott és puha hótakaróval kényeztetett minket a Bükk - kezdi beszámolóját legutóbbi túrájáról Farkas Ferenc a Nekem Szülőhazám nevezetű Facebook oldalon. 

Mint írja, a "sosem lehet tudni, hogy lesz-e még idén tél" jeligére hajnali fél öt körüli kelés volt az ára annak, hogy a Bükk-fennsíkon a langyos napsütésben talpalhassanak. 

‒ Eredetileg Felsőtárkány felől Ódorvárral kacérkodtunk, de végül a Bánya-hegyi elágazásig mentünk busszal, ahonnan becéloztuk Három-kő-bércét. Mire elbaktattunk odáig, kisütött a nap és szál pulcsiban lehetett sütkérezni. Előtte a Keleti-szirten gesztenyelekváros túrófánkot falatoztunk, a meglepő párosítás nyerőnek bizonyult - osztotta meg Farkas Ferenc. 

Kiemelte: Három-kő után a Zsidó-rét téli arca varázsolta el, a borókás-fenyős hólepte víznyelők bohók voltak, a kényelmes megtaposott ösvény mellett lépésnyire is mély hóba lehetett huppanni. Olasz-kapu előtt kitértek a Körös-barlang (Kőrös-lyuk) miatt, mert sejtették, hogy helyes jégbabák ácsorognak majd odabent, és valóban. Errefelé még kiadósabb volt a hó, legnagyobb örömükre. Ezt követően tovább indultak a Kalapat-hegyi kilátó (más néven Millenniumi Kilátó) felé, amit kész időutazásként éltek meg. 

‒  A hó arra tovatűnt, de a kilátás azért szép volt. Szilvásváradra ereszkedtünk le végül a meseországból - zárta gondolatait a blogger a 11 ezres követőtáborral rendelkező oldalon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában