Vagyonnyilatkozat

2023.02.01. 17:27

Inkább csökkentek a vármegyei képviselők megtakarításai

Néhány hónap alatt is változott a Heves vármegyei képviselők anyagi helyzete, nőttek a tartozások, emelkedtek és csökkentek a megtakarítások.

Tóth Balázs

Az országgyűlés plenáris ülése

Forrás: Mirkó István/Magyar Nemzet

Január 31-én éjfélig kellett leadniuk vagyonnyilatkozataikat az országgyűlési képviselőknek. A bevallási rendszer tavaly változott, először az Európai Parlament által is alkalmazott típussal váltották le a korábbi magyart, ebből azonban semmi nem derült ki a képviselők vagyoni és jövedelmi helyzetéről. Később ezt visszavonták, de nem állították vissza a korábbi gyakorlatot, így most a képviselőknek a tavaly novemberi viszonyokról kellett számot adniuk, másrészt nem kellett tételesen bevallaniuk egyéb jövedelmüket, s nem is kellett megjelölniük azt az ingatlant, amelyben laknak.

Dömötör Csaba (Fidesz) képviselőként 1,316 millió forintot kapott, ehhez jött még államtitkári fizetése, amely az 1-5 milliós jövedelmi sávba tartozik, ténylegesen egyébként 1,974 millió forint. Vagyonnyilatkozata szerint három váci ingatlan tulajdonosa, egy 64 négyzetméteres lakásé, egy 177 négyzetméteres családi házé, ami tavaly készült el, illetve egy úté. Az első kettőnek felerészben, utóbbinak negyedrészben birtokosa. Autója egy Peugeot 5008. Bankszámlán már csak 2,5 milliót tartott, míg áprilisban még 4,9 milliója volt. Hitele az év elejéhez képest 20 millióval, áprilishoz képest 6,5 millió forinttal nőtt, 55 millió forintot tett ki.

Dudás Róbert (Jobbik) képviselői jövedelme 1,843 millió forint volt havonta. Egy mátraballai ingatlanról adott számot 650 négyzetméteres telken 100 négyzetméteres háza áll. Az áprilisi záró nyilatkozatához képest kikerült a bevallásból egy 1469 négyzetméteres telken álló ház. Egy Audi A6 kombija van továbbra is. Magyar Állampapírban ötmillió forintot tartott, áprilisban még több megtakarításról adott számot, akkor még emellett 2 millió forintja és 2500 eurója volt számlán, s volt lakás- és nyugdíj előtakarékossága is. A képviselősége mellett nem volt más jövedelmi forrása, egy alapítványban és egy egyesületben ingyen végez munkát.

Horváth László (Fidesz) képviselőként 1,58 millió forinthoz jut, emellett miniszteri biztos is, ami 0,5-1 millió forintos juttatással jár, ennek összege egyébként 520 ezer forint havonta. Ingatlanjai között 125 négyzetméteres egri házról, Kisfüzesen 1 hektáros szántóról, 1700 négyzetméteres telekről, valamint új szerzeményként egy 3522 négyzetméteres telken álló házról számolt be. Van egy 1190 négyzetméteres telke Brennbergbányán, két hektár szántója, legelője Sirokban. Autója egy VW Tiguan. Áprilishoz képest több mint 15 millió forinttal csökkent Magyar Állampapírban tartott pénze, ennek összege 22,7 millió forint volt novemberben. Tartozása pár hónap alatt 600 ezer forinttal 1,2 millióra csökkent. Gazdasági érdekeltsége a Qualitrade Kft.

Lőcsei Lajos (Momentum) képviselői fizetése 1,842 millió forint havonta. Van egy tarnaörsi 90 négyzetméteres háza, valamint négy darab 1250 négyzetméteres telke. Tavaly, még képviselővé válása előtt vásárolt egy Opel Zafirát. Tartozása nem volt, ahogyan megtakarítása és hat havi képviselői tiszteletdíjat meghaladó készpénzállománya sem.

Nyitrai Zsolt (Fidesz) parlamenti tevékenységéért havonta 1,842 millió forintot kapott decemberben. Miniszterelnöki megbízottként 1-5 millió forintot kap, ténylegesen májusban még 1,3 millió forint volt a fizetése. Ingatlanjai között volt egy 250 négyzetméteres beépítetlen andornaktályai telek, valamint egy 122 négyzetméteres borospince és présház, ezen kívül egy 68 négyzetméteres egri lakás résztulajdonosa. Autóként továbbra is egy Kia Cee’d-et használ. Régiséggyűjteménye változatlan maradt (levelek, könyvek, dísztőr, órák). Megtakarításai csökkentek május óta, 4 millió forintnyi államkötvénye, 25 millió forintnyi készpénze volt, számlán viszont 18 helyett már csak tízmillió forintot tartott.

Dr. Pajtók Gábor (Fidesz) képviselőként 1,842 millió forintot kap havonta. Számos ingatlana van, Egerben egy 90 négyzetméteres iroda, egy 64 négyzetméteres üzlet, s egy 565 négyzetméteres lakótelek fele az övé, nem szerepel a nyilatkozatban 505 négyzetméteres telken álló 130 négyzetméteres háza, ezt ugyanis nem kötelező szerepeltetni. Van egy 68 négyzetméteres siófoki üdülője, Mezőkövesden egy 2,41 négyzetméteres szántó résztulajdona. Szihalmon öt szántóról adott számot, akár csak májusban, de míg négy egyezik ezek közül, egy 1,64 hektáros nem szerepel, van viszont egy 6 hektáros, amelyet még 1996-ban szerzett. Új a vagyonnyilatkozatban egy 6,7 hektáros domoszlói rét, de még az is 1998-as szerzemény. Füzesabonyban a korábbi egy helyett két ingatlant tüntetett föl, egy 1,65 hektáros és egy 1,37 hektáros szántó, ezeket az 1990-es években vásárolta, nincs benne a májusban bevallott 1,18 hektáros föld.

Megtakarításai között szerepel újként 10 millió forint Magyar Államkötvényben, van 15 milliója K&H állampapír befektetési jegyben, nyugdíjbiztosítása hat helyett öt millió forintot ért már, s van 2,5 millió forintja törzsrészvényben, ez egyébként a Füzesabonyi Agrár Zrt-ben van. Nem kap pénzt fertálymesteri testületi munkájáért és ügyvédi irodai tagságáért.

Szabó Zsolt (Fidesz) képviselőként 1,974 millió forintot kapott tavaly decemberben. Ingatlanjai között 146 hektár gyöngyöstarjáni, 13 hektár gyöngyöspatai, 8 hektár szuhai és 13 hektár hatvani mezőgazdasági területről adott számot, utóbbin egy 300 négyzetméteres magtárat is feltüntetett. Változás a tavaszi nyilatkozathoz képest, hogy nincs benne a ház haszonélvezete, illetve nincs már meg Mondeo autója.

Nőtt megtakarítása és tartozása is, májusban nem volt takarékbetétje, most volt 19 millió forint, hitelállománya viszont 16,5 millió forinttal 27 millióra emelkedett. Az egyéb bevételek között 1-5 millió forint közötti őstermelői és 0,2-0,5 millió forint közötti bérbeadási jövedelmet jelzett. Korábban terület alapú támogatásból is volt plusz pénze. Gazdasági érdekeltségei között van az Exact-Immo, az Alt-Op, az Exact-Co és az Exact-Cont Kft., utóbbi kettőből van jövedelme, 0,2-0,5 millió, illetve 0-0,2 millió forint közötti összeg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában