Változás

2023.02.05. 19:50

Januárban változtak Gyöngyöstarján helyi adói

Idén január elsejétől változás történt a helyi adózásban, adta hírül az önkormányzat.

Sz. Sz. I.

Közlésük szerint a magánszemélyek kommunális adójának évi mértéke a helyiadó-törvényben meghatározott adótárgyanként, illetve lakásbérleti jogonként 15 ezer forint. 

Az a gyöngyöstarjáni bejelentett lakóhellyel rendelkező magánszemély, aki a tárgyévben a 70. életévét betöltötte, kedvezményben részesülhet. Aki közülük nem egyedül él, az a meghatározott adó 75 százalékának, aki egyedül él, az adó 50 százalékának, aki pedig a családjában három vagy több 18 éven aluli gyermeket nevel, szintén az adó 50 százalékának fizetésére köteles. 

A fenti kedvezmények egy adótárgy után vehetők igénybe. Ha az adó fizetésére kötelezett másként nem nyilatkozik, a kedvezményt arra az ingatlanra veheti igénybe, melyben bejelentett lakóhellyel, bejelentett lakóhely hiányában tartózkodási hellyel rendelkezik. 

Szintén január elsejétől az idegenforgalmi adó mértékét az önkormányzat a helyiadó-törvény alapján személyenként és vendégéjszakánként 500 forintban állapította meg. A község 2022. no­vember 18-tól feljogosította az önkormányzati adóhatóságot, hogy a törvényben meghatározott pénzkezelési szabályok betartásával ötezer forintot meg nem haladó összegű helyi adóra, illetve adótartozásra készpénzbefizetést elfogadjon. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában