Fagyok

2023.02.06. 11:26

Kemény mínuszok teszik próbára az észak-hevesi falvakban élőket, de figyelnek egymásra

Némi késéssel ugyan, de február elejére csak megérkezett a fagyos tél. Holnap hajnalra akár mínusz 15 fokot is mutathat a hőmérő. Figyeljünk jobban egymásra! Erre hívják fel a figyelmet az észak-hevesi térség polgármesterei.

Barta Katalin

Az elkövetkező napokban kemény mínuszokra számíthatunk/Illusztráció

Forrás: Kozma István/Észak-Magyarország

Hétfőn hajnalra az észak-hevesi térség településein kemény mínuszokat mértek. Parádon, Recsken, Mátraderecskén, Sirokban is mínusz tíz fok körüli értékekre ébredtek.

Kíváncsiak voltunk, hogy állnak a településeken a szociális tűzifa kiosztásával, s van-e olyan krízistartalék, amellyel segíthetik a lakosságot.

Mudriczki József, Parád polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, hogy keményen fagyos reggelre ébredtek, de a Mátrában ez természetes. A lakosság nagy része felkészült a hideg téli napokra, s elegendő tűzifát, szenet tartalékolt be. A rezsiárak emelkedése miatt nagyon sokan tértek át a gázfűtésről a tűzifára. Az önkormányzat - ahol erre lehetőség van - saját intézményeit is ezzel fűti, és felhalmozott annyi tartalékot, hogy bármikor segíthessen azokon, akik nem rendelkeznek elég tüzelővel. A településen működik egy jól szervezett monitoringrendszer is a fagyos téli napokra. A tanyagondnoki szolgálat és az idősek napközi otthonának munkatársai állandó kapcsolatot tartanak a nehezebb helyzetben élőkkel, és jelzik, ha bármilyen segítségre van szükségük. 

Mátraderecskén is kiszállították már a 208 köbméternyi szociális tüzelő nagy részét. Itt a helyhatóság családonként tízezer forint fűtéstámogatást is megítélt - tájékoztatott Forgó Gábor polgármester. 

- Szerencsések vagyunk, hogy intézményeink többsége fával is fűthető, így idén télen jóval kevesebb gázt használtunk a korábbi éveknél. Az elkövetkező napokban a hajnali, reggeli órákban komoly fagyokra számítunk, épp ezért arra kérjük a lakosságot, hogy figyeljen mindenki jobban a szomszédjára, az egyedülálló idősekre! Jelezze, ha valakinél nem füstöl a kémény, vagy nem tapasztal mozgást a ház körül - kérte. 

Recsken január elejéig kiszállították a rászorulóknak a szociális tűzifát, ám ezen felül is rendelt az önkormányzat harminc köbméternyi mennyiséget, hogy bármikor tudjanak segíteni annak, aki tüzelő nélkül marad. Nagy Sándor polgármester úgy fogalmazott, vannak élethelyzetek, amikor nem nézik, hogy kinek mi jár a törvényi szabályozás szerint. Ha tudomásukra jut, hogy valaki éhezik vagy fázik, azonnal próbálnak segíteni, jövedelemhatártól függetlenül. Itt tartós élelmiszerből is tartalékolnak egy nagyobb mennyiséget, hogy bármikor eljuttassák azokhoz, akik önhibájukon kívül nem tudnak magukról gondoskodni. 

Kedden mínusz 15 fok is lehet hajnalban. Hétfőn az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, említésre méltó csapadék sehol sem várható. Hajnalra általában -11 és -6 fok közé hűlt le a levegő, de a szélvédett, havas tájakon ennél több fokkal hidegebb volt. Kedden a hajnal ismét fagyos lesz, néhol akár -15 fok köré is lehűlhet a levegő. Kora délután -1 és +3 fok közötti értékeket mérhetünk a meteorológiai előrejelzések szerint. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában