Második ütem

2023.02.15. 19:57

Kezdik a 180 éves freskók restaurálását az egri bazilikában

Kicsit lassabban haladnak a tervezettnél, bukkannak elő nem várt hibák, de nem maradnak el a művészi munkák az egri bazilika felújításánál.

Tóth Balázs

Folyamatosan dolgoznak a főszékesegyházon

Forrás: magyarepitok.hu

Az aljazatbeton elkészítésével és a belső állványozással folytatódott az elmúlt hónapokban az egri bazilika építése. Rudolf Mihály Ybl-díjas építésztől, a kivitelezést végző Hadas Építész Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, miután augusztus 20-ra elkészültek a három és fél éve kezdődött felújítás első ütemével, a templom másik oldalán kezdtek dolgozni. Az állványzatot elbontották, majd újraépítették a restaurálás miatt, s elválasztották a két teret. Bontási munkák kezdődtek, majd két rétegű aljzatbeton készült, az alsó szerelőbetonban mennek az erősáramú fővezetékek, a felső aljzatbetonban a szekunder vezetékek, illetve gyengeáramú vezetékek kapcsolják be a berendezéseket a hálózatba. Itt már előre készült a dilatáció, nem utólag, mint az első ütemnél. Ezzel a munkával két héttel ezelőtt készültek el, s elkezdődött az állványzat építése, amely szükséges a restaurátori munkák és a műmárványozás elkészítéséhez.

A villamos berendezésekről Rudolf Mihály elmondta, szükség volt a hálózat modernizálására, várhatóan több fény is lesz majd az épületben, amelyet meg is érdemel a bazilika. Fénytechnikus mérnök tervezte a világítást, de kipróbálni azonban még nem volt lehetőségük, hiszen az áramszolgáltatónál egy éve nem tudták elérni, hogy új mérőórát szereljen föl.

Forrás: magyarepitok.hu

Rudolf Mihály szerint a freskók restaurálása nehezebb feladat lesz, mint az első ütem esetében volt. Míg ugyanis ott hetven éves festményeket kellett letisztítani és megújítani, ebben a térben 180 éves freskók találhatók, amelyeket lassabb műveletsorral lehet felújítani. A régi festéket újra biztosítani kell a kupolaszerkezethez. A díszítőfestéssel már könnyebben haladhatnak a szakemberek. Megtörténik majd a műmárványozás is az oszlopokon és a falpilléreken. A belső terek falfestéséhez 12 Celsius fokos hőmérséklet szükséges, míg a homlokzati festéshez 7 Celsius fokos felületek kellenek. A külső állványozással nem haladtak abban az ütemben, hogy a festést a tél előtt elvégezzék, ezért márciustól májusig tarthat a munka. Felállványozták egyébként a két tornyot is, az északi oldalon egy lift is készült, amelynek segítségével sokkal könnyebb az anyagok mozgatása. A belső munkák még lassabban haladtak.

Az állványzat elbontását követően kezdődhet meg a padlóburkolat elkészítése. Ehhez tardosi vörös mészkövet használnak majd, valamint itáliai fehér mészkövet, amelyet Loreto közelében bányásznak. A bazilika régi, solnhofeni fehér járólapjai a mellékhajókban megmaradnak, ugyanis hasonlóan nagy méretben már nem lehet kapni őket és a főhajóban sok köztük a törött, repedt, kagylósodtak is az elmúlt évszázad folyamán. A bontás során egyébként látszott, hogy sok borítás sérült, megsemmisült az idők folyamán ezeken kívül is.

Forrás: magyarepitok.hu

A burkolást a berendezés visszahelyezése, a padok, a szentélybútorok visszaépítése követi, amely szintén nagy munka lesz. Mindezek mellett restaurálni kell a hatalmas főoltárképet is, tehát sok munkát kell összeszervezni időben. Minden munka egy másikra épül, ezért hosszadalmas egy rekonstrukció, s mindent szépen kell elvégezni. Rudolf Mihály úgy látja, hogy jövő tavasszal a húsvéti liturgiát már az elkészült bazilikában lehet elvégezni. Bár az érsekség szeretné, ha már ez év karácsonyára átadnák, erre törekszenek, de nem tudták megígérni. A bazilika rekonstrukciójának költségei egyébként már meghaladták az eredetileg tervezettet, s már ötmilliárd forint fölött járnak. Az építőiparban az utóbbi években jelentősen megugrottak az árak az anyagok és a vállalási díjak esetében is. Ugyanakkor kordában tudták ezeket tartani és nem spóroltak a finom művészi munkákon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában