Restaurátorok

2023.02.04. 20:30

Megfiatalították: több mint 120 éves, de évtizedeket letagadhatna az Egri Csillagok első kiadása

Az Egri csillagok első kiadása 122 éve jelent meg, és a Bródy Sándor Könyvtárnak van egy ilyen példánya. Az évek nem múltak el nyomtalanul, jól jött a kötetnek a restaurálás.

Fekete-Vadászi Erika

Az Egri csillagok minden kiadása nagy érték, az első különösen

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Ahogy arról már beszámoltunk, megfiatalodott az Egri Csillagok első kiadású kötete. Gárdonyi Géza első nagy történelmi regényének az 1901. január 31-én kiadott egyik példánya a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár helyismereti gyűjteményének birtokában van. Sajnos az évek nem múltak el nyomtalanul, a könyv lapjai megsárgultak, néhány helyen elszakadtak, és a könyvgerinc is megtört. A könyvtárosok nem hagyták, hogy tovább romoljon az állapota, így egy pályázatnak köszönhetően szakavatott kezek közé került a regény, és az alapos munka eredményeként annyira megfiatalodott, hogy simán letagadhatna néhány évtizedet. 

A Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójának évében, tavaly az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt A könyvtári dokumentumok állományvédelme című pályázatra jelentkezett a Bródy Sándor Könyvtár. Egyebek között restaurátori munka elvégzésére pályáztak, így tudták az Egri csillagok első kiadását restauráltatni. 

– Meglehetősen rossz állapotban volt a könyv, így nagyon örültünk a lehetőségnek, hogy megfiatalodhat. Nagyon kevés példány maradt már fenn ebből a kiadásból, a könyvtárunk évekkel ezelőtt egy aukción szerezte meg az egyik példányt. A restaurálás egy közel három hónapon át tartó folyamat volt. Elvittük a regényt Csuzi Enikőéknek, majd folyamatosan kaptuk tőlük a gyönyörűbbnél gyönyörűbb fotókat arról, hogy hogyan haladnak. Részletesen dokumentálták, hogyan nézett ki a kötet, és hogy milyen munkálatokat hajtottak végre rajta. Tavasszal el is látogatnak majd a könyvtárunkba, ahol egy előadás részeként beszélgetünk velük, illetve fotókat is bemutatunk a restaurálás pillanataiból – osztotta meg portálunkkal Szécsényi Orsolya könyvtáros.

Addig is, aki kíváncsi a megfiatalított Egri csillagokra, az a könyvtárban megnézheti. 

Csuzi Enikő könyv- és papírrestaurátor és férje, Takács György több hónapon át tartó munkájának köszönhetően újult meg az Egri csillagok 122 éves példánya. Ennek részleteiről mesélt a Heolnak a restaurátor. 

– Ez nagyon aprólékos munka, mely sok türelmet igényel. Felmértük a könyv állapotát, majd megterveztük a munkát. Az 1870-es évektől a papír lapjaiba facsiszolat kerül, ami az idő múlásával savassá és töredezetté teszi, s ebben az esetben is ezt láttuk. Ezért, hogy megállítsuk a savasodás folyamatát, alávetettük egy kezelésnek. Jelen esetben ez azt jelentette, hogy lapokra bontottuk a könyvtestet, leszedtük a könyv kötését, majd megkezdtük a munkát – mondta el portálunknak Csuzi Enikő. 

A savtalanítás során a lapokat egyesével egy speciális, kálcium-oxidos vizes oldatba áztatták, majd levegőn szárították, s kijavították a hibákat.

– Főleg az első négy-öt lap volt nagyon szakadozott, és a színes címlap is elég rossz állapotban volt. Egy korábbi javítás ragasztóanyagai is láthatók voltak, ezt is szükségesnek láttuk leoldani. Eredetileg gépi fűzési technikával készült a kötet, a kapcsok rozsdásak lettek, így mi más megoldást választottunk, kézzel fűztük vissza a lapokat. A kötést is felújítottuk, majd visszakerült rá az eredeti címke – részletezte a restaurátor, aki azt is megjegyezte, sok esetben az akár 400 évvel ezelőtt készült papírok jobb állapotban vannak az anyagukat tekintve, mert azok nem mállanak annyira, mint például a későbbi időkből származó, most felújított Egri csillagok lapjai. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában