Környezetvédelem

2023.02.08. 08:20

Nagy lépést tett a környezetvédelem terén a gyöngyösi iskola

A diákok és szüeik már az iskolában is leadhatják a használt sütőolajat.

Sz. Sz. I.

Az olajgyűjtő kannák használatát ismertetik a gyerekekkel

Forrás: Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

A napokban megérkezett a gyöngyösi Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába a használt sütőolaj gyűjtő konténer, tájékoztatott a tanintézmény. Az úgynevezett e-Qka egy innovatív, biztonságos, egyedülálló használt sütőolaj gyűjtő okoskuka. Az iskola közlése szerint a regisztrált tanulók és felnőttek már megkapták az olajgyűjtő kannákat is, amelyek tartalmát a gyűjtőbe tölthetik. A környezet óvásának e közös lehetősége a 6-os  Iskola Gyermekeiért Alapítvány szervezőmunkájának köszönhető, tette hozzá az iskola. 

Az e-Qka programhoz országszerte egyre több tanintézmény csatlakozik. A program közösségi oldaláról azt is megtudhatjuk, hogy Magyarországon évente mintegy 25 ezer tonna használt sütőolaj keletkezik a háztartásokban. Ennek a mennyiségnek több mint egyharmadát a lefolyókba öntik, nem is tudva, hogy ez a veszélyes hulladék, mekkora pusztítást okoz. 

Egyetlen csepp használt sütőolaj akár 1000 liter vizet is elszennyezhet. Ha a sütőolaj az élővízbe kerül, a tavak, folyók vizének felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így rövid időn belül a vízi élővilág pusztulását okozza. A talajba jutva záróréteget képez, s így akadályozza a víz mozgását, ezzel károsítja a talajflórát. A használt sütőolaj a lefolyókba kerülve lerakódik a csővezetékek falára, így a csatorna eldugulásához vezet. Az e-Qkába gyűjtött használt sütőolajból viszont biodízel készül, így az újrahasznosítva már nem jelent veszélyt a környezetre.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában