Petőfi 200

2023.02.02. 10:32

Petőfi Sándor biliárddákóját, gyöngyhímzéses pénztárcáját is megnézhetjük Egerben

Egerbe látogat a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása, melyen képzeletbeli utazásra mehetünk híres költőnkkel.

F. V. E.

– „Átröpűlök hosszában hazámon” címmel, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából indult útjára a múlt év szeptemberében a Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása, a Petőfi-busz, melynek első állomása a költő szülővárosa, Kiskőrös volt. Közel egy éven át számos további településre ellátogat a busz, így február 12. és 14. között Egerben, a Dobó téren várja majd az érdeklődőket – tájékoztatta portálunkat az egri polgármesteri hivatal. 

A kiállítás címét adó mottó „Átröpűlök hosszában hazámon” a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is. A kiállítás képzeletbeli utazásra hívja a látogatókat, akiknek lehetőségük lesz 1845-ben felszállni a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számukra múltjának meghatározó állomásait és velünk együtt fürkéssze jövőjét, derül ki a hivatal közléséből.

Egerbe érkezik a Petőfi-busz
Egerbe érkezik a Petőfi-busz
Forrás: Beküldött: egri polgármesteri hivatal

 – A tárlat nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válást, az életpálya megválasztását vagy a családalapítást. A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, melyek a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzik. Ilyen az édesapa Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait. Ezek a változatos módon elrejtett tartalmak önálló felfedezésre, kutatásra ösztönzik a látogatót, több érzékszervet is bevonva a tapasztalatszerzésbe – ismertették. 

Az egyes állomásokon izgalmas formai és vizuális megoldások jelenítik meg többek között az Egy estém otthon, a Szeptember végén és Az alföld című verseket, a busz hátsó üléssorán pedig a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött Petőfi-relikviákból egy digitális kollázst alkothatnak a látogatók, próbára téve ezzel a kiállításon megszerzett tudásukat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában