Gyérítés

2023.02.02. 11:58

Rókákat, aranysakálokat is ejtettek Hevesben a vadászok az apróvadak védelmében

Egyre több a róka, veszélyben vannak a nyulak, a fácánok és a tyúkok is.

F. V. E.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal/Facebook

Tájegységi fővadászok bevonásával szervezett dúvadgyérítési hetet az Országos Magyar Vadász Kamara Heves megyei Területi Szervezete és a Heves Vármegyei Kormányhivatal vadászati hatósága. Tizenhárom vadásztársaság tagjai vettek részt a programban, amely során főként az apróvadállományt, egyebek között nyulakat, fácánokat és récéket veszélyeztető rókákat hoztak terítékre, számolt be róla honlapján vármegyénk kormányhivatala.

– Hazánkban a rókák csalianyagba burkolt oltóanyaggal történő rendszeres immunizálása miatt már csak elvétve fordul elő veszettség. A betegség felszámolásával a rókák száma jelentősen növekedett. Kártételük a hasznos apróvadak állományában jelentős, de egyre gyakrabban fordulnak elő lakott területen is, ahol a baromfiudvarokban végeznek pusztítást – írja a Heves Vármegyei Kormányhivatal, akik hozzátették, a dúvadgyérítési hét záró programját a Besenyőtelekhez és Mezőtárkányhoz közeli Tepélypusztán tartották. A záró eseményen a vadászok a teríték melletti tiszteletadást követően értékelték az eredményeket. 

– Heves vármegye vadászterületein jelentős számú rókát, összesen négy aranysakált, egy-egy borzot és nyestet, valamint néhány varjat, szarkát és szajkót ejtettek el – összegezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában