Felújítások

2023.02.06. 13:12

Számvetéssel köszöntötték a vállalkozókat Sirokban

Sok bizonytalanság mellett is sikeres évet zárt az önkormányzat. A helyi vállalkozásoknak is köszönhető a stabil gazdálkodás. Ezt is kiemelte Tuza Gábor, polgármester a fogadáson.

Barta Katalin

Tuza Gábor, Sirok polgármestere

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A napokban újra megtartotta az önkormányzat a helyi vállalkozásokat köszöntő év eleji fogadását. Ez az az alkalom, amikor a település polgármestere beszámol arról, hogy mi valósult meg az elmúlt évben kitűzött vállalásokból.

Tuza Gábor polgármester arról tájékoztatta portálunkat, hogy utoljára 2020. január 18-án találkoztak ilyen jellegű rendezvényen.

Szerinte akkor és most is rengeteg tényező nehezíti a következetes tervezést. Utalt arra, hogy a szomszédunkban zajló háború a sirokiak életére is rányomja a bélyegét. - Eddig szerencsére közvetlenül nem érintett minket a háború, de közvetve ezer szállal. A siroki cégvezetőket, vállalkozókat még inkább érinti, mint a lakosságot, hiszen mint előállítók, termelők, szolgáltatók, s mint ezen tevékenység folytatásához szükséges anyagok energiák, szolgáltatások beszerzőiként is érzik mind ezt.

Az önkormányzat szintén érintett, hiszen mint fogyasztók, mint szolgáltatók érzik a folyamatos áremelkedéseket, az energiaszektorban, a szolgáltatásokban, a nyersanyagárakban. 

Tavaly januárban ezen tényezők tudta nélkül vágtak bele a helyi munkákba. 

A hómenteséget és a viszonylagos enyhe időt kihasználva takarították a települést, metszették a fákat, már amelyiket nem kellett kivágni a szarvasrágás miatt.

Kiszállítottak több, mint 200 köbméter szociális tűzifát, nagyobb részt a Belügyminisztérium támogatásával, valamint a saját gyűjtésükből.

- Terveztük a 2022-es év teendőt.  Új jegyszedő pavilont a parkolóba, a könyvtár bútorzatának felújítását, a játszótér rendbe tételét, de ott voltak a korábban elkezdett, de még be nem fejezett feladatok is. A tanösvényes pályázat ténylegesen az ösvényeket érintő, s a fűtőművet érintő munkák. Készültünk a már elnyert, megtervezett nagy beruházásra, a csapadékvíz elvezető árkok javítására, burkolására és a záportározó megépítésére tájékoztatott a polgármester. Hozzátette, terveiket megvalósították, elkészült a tanösvény, megépítették a parkolóban az új jegyszedő pavilont, felújították a lakótelepi játszóteret, és kicserélték a könyvtár teljes bútorzatát.

- Az elmúlt évek felújítási munkáinak köszönhetően, kisebb javításokon kívül nem volt másra szükség, így az intézményeink és a hivatal is folyamatosan és biztonságosan működtek. A nyári leállás időszakában az üres intézményeken végeztünk karbantartásokat, tisztasági festéseket, és szereztünk be a működés folyamán tönkrement gépeket. Megtartottuk a szokásos rendezvényeinket, a március 15-i ünnepség alkalmával átadtuk a Turisztikai Információs Központot, melynek falában elhelyeztük a 2022.02.22-én megtartott köszöntőn összeállított időkapszulát, üzenve vele a 2222-ben élőknek.

Ezt követően ismertette a múlt évi kiadásokat, bevételeket és a folyamatban lévő beruházásokat.

Ezek közül kiemelkedik az önkormányzati épületeket kiszolgáló helyi fűtőművi egység létesítése, amelyre 92 millió forintot nyertek TOP-os forrásból. 

A projekt konzorciumban a Heves Megyei Térségfejlesztési Nonprofit Kft.-vel valósul meg. A kivitelező megkezdte a pellet tüzelésű kazán és napi tároló beépítését a tornacsarnokba, amellyel a tornacsarnok, az általános iskola és a hivatal épületének fűtése valósul meg. Ezen kívül az épületek tetejére napelemek kerülnek. A pellet tüzelésű kazánon kívül az önkormányzat önerő felhasználásával gázkazánok beépítését is tervezi, így az összes épületben korszerű fűtési berendezés lesz, és külön- külön is fűthetőek lesznek.

Zajlik a Sirok-Tarnaszentmária-Verpelét nyomvonalú kerékpárút kialakítása is, melyre 734 millió forintot nyertek az érintett települések. A kivitelezési szerződés aláírták. Sirok, Tarnaszentmária, Verpelét önkormányzata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., és a Heves Megyei Térségfejlesztési Nonprofit Kft. részvételével konzorciumban valósul meg a pályázat. Jelenleg a projekt az engedélyezési és ingatlan rendezési fázisban tart. A nyomvonal hossza 13 km lesz, mely érinteni fogja a környék nagyobb munkáltatóit, így a fenntartható közlekedési célt szem előtt tartva a tervezett nyomvonal számos munkába járó kerékpáros részére teremt magasabb biztonságú közlekedési feltételeket.

A Magyar Falu Programon több mint 15 milliót nyertek, ebből a Dankó utca újul meg, új aszfaltburkolatot kap.

Az óvoda játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztésére közel ötmillió forint támogatást kaptak. A játszótér eszközeit felújították.  Az önkormányzati járdaépítésre elnyert tíz millió forintból a Borics Pál utcai járdát újítják fel.  Megköszönte az iparűzési, s az idegenforgalmi adó pontos fizetését.

Idén szeretnék az elkezdett beruházásokat befejezni, a csapadékvíz elvezetési pályázatot megvalósítani, ezután a Dankó és a Vár utakat felújítani. Reményeik szerint befejeződik a Verpelét vízellátását biztosító gerincvezeték és víztározó építése és az utána következő helyreállítási munkákkal megújul a Rákóczi út, s a kerékpárút kivitelezése is megkezdődhet.

Kőkúton az egész településen lévő vízelvezető árkok tisztítását, szintezését szeretnék elvégezni. Tervezik a lakótelepi parkolási gondok megoldását, valamit a kislakások felé vezető árkok tisztítását is. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában