Riadalom

2023.02.08. 15:39

Vadászgép okozhatott hangrobbanást, attól riadhattak meg a Dél-Hevesben élők

Úgy tűnik, mégsem földrengés volt a keddi jelenség.

Forrás: Víg Lajos/Facebook

Hangos robbanás rázta meg a dél-hevesi térség néhány települését kedden 10 óra magasságában, ahogy erről beszámoltunk. Több községben, így mások mellett Átányban, Tenken, Boconádon is riadalmat okozott a jelenség. A lakók azt gondolták, megremegett a föld, ám hamarosan kiderült, nem erről van szó. 

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közölte, megvizsgálták az esemény szeizmométerek által regisztrált hullámformáját, és arra a következtetésre jutottak,  hogy a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye.

Közben olvasói jelzéseket kaptunk arról Egerből is, hogy ugyanebben az időpontban vadászgépekre lettek figyelmesek, jelezték, ha a gép átlépte a hangsebességet, ez okozhatott hangrobbanást. Megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot, valóban gyakorlatoztak-e környékünkön, amint megkapjuk a válaszukat, közöljük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában