Fagy

2023.02.08. 11:34

Vörös kód lépett életbe: a hevesi hajléktalanszállókon már alig van hely

A fagyosabb napok beköszöntével a fedélnélküliek is szívesebben húzódnak be a számukra fenntartott intézményekbe. Vármegyénkben Egerben, Gyöngyösön, Hatvanban működnek olyan létesítmények, ahol a hajlék nélkül maradtakról gondoskodnak.

B. K.

A hideg időjárás még inkább megnehezíti a hajlék nélküliek mindennapjait

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Egerben még akad néhány hely, ám Gyöngyösön és Hatvanban jó ideje zsúfolásig megteltek. Egerben Varga István, az Hajléktalanok Gondozó Háza vezetője érdeklődésünkre elmondta, jelenleg az éjjeli menedékhely működik szinte teljes kihasználtsággal. Itt ötvenkét személyről gondoskodhatnak, de most is akad néhány szabad hely azoknak, akik itt szeretnék tölteni a fagyos napokat. A szálláson, alvó­helyen kívül fürdési lehetőséget, ételt és ruhát is biztosítanak a hajléktalanok számára attól függően, hogy kinek mire van szüksége. A szociális munkások változatlanul terepen dolgoznak. Ismerik azokat az embereket, akik nem járnak be a szállásra, fedél nélkül vannak, de próbálnak gondoskodni magukról. Gyöngyösön a Menház úti Hajléktalanok Gondozó Háza hónapok óta telt házzal működik, de átmenetileg mindenkit befogadnak, aki a hideg elől itt keres menedéket – tudtuk meg Őszi Benjámintól, az intézmény vezetőjétől. 

Portálunknak elmondta, hogy az éjjeli menedékhelyen és a nappali melegedőben huszonöt-huszonöt embert fogadhatnak. Immunerősítő gyümölcsöt, vitaminokat pályázati forrásból tudnak biztosítani, az Élelmiszerbank pedig naponta szállít szétosztásra élelmiszert. A szakember megjegyezte, a fagyos időszak beköszöntével mindenkinek próbálnak helyet biztosítani, akinek nincs más lehetősége biztonságos, meleg helyen éjszakázni. A járőrszolgálat most is működik. Hatvanban a Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott Teleki úti intézményében negyven személyt tudnak befogadni. Mint azt Papp Adrienn intézményvezető kifejtette, bár telt ház van, ha kiadják a vörös kódot, mindenkit befogadnak a hidegebb napokra. A bajban lévőknek lehetőségük van tisztálkodásra, mosásra, ruhapótlásra és étkezésre. Melegétel is jut mindenkinek. Segítenek a hivatalos ügyek intézésében is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában