Újratervezés

2023.03.01. 16:41

1,5 milliárd helyett ingyen kapja meg a Hit Gyülekezete a Wignert, újra kell tervezni az egri költségvetést

Egészen másképp gondolkozik Eger 43 milliárd forintos költségvetéséről a polgármester és a képviselők többsége.

Szabadi Martina Laura

A Hit Gyülekezete ingyen veheti meg a Wignert

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mirkóczki Ádám polgármester sajtótájékoztatón mondta el szerdán, hogy Eger idei költségvetésének elfogadása előtt nagyjából félmilliárd forintot átmozgattak a képviselők. Néhány módosítási javaslatukat azonban lehetetlen teljesíteni.

– Egy tizenéves gyereknek, aki játszik a Gazdálkodj okosan társasjátékkal, több pénzügyi felelőssége van mint a képviselők többségének – mondta Mirkóczki Ádám. – Olyan fiktív bevételekből szándékoznak több tíz, vagy százmillió forintos kiadást finanszírozni, melyek teljesülése minimum kétséges. Ilyen például az, hogy 150 millió forintot szeretnének rendezvényekre fordítani a kamatbevételekből. Azonban a Modern Városok Program lekötött pénzeiből származik a kamat, s azt a jogszabályok szerint csak fejlesztésre lehet fordítani, tehát rendezvényekre nem. S egyébként sem kiszámítható március elsején, hogy az éves kamatbevétel végül hogy teljesül. Növelték az idegenforgalmi adóbevétel erőirányzatát is 30 millió forinttal, az építményadóét pedig 50 millió forinttal. Csakhogy attól még nem teljesül több bevétel, mint amennyit az adóiroda szakemberei jósolnak. Ebből például az Egri Kulturális és Művészeti Központnak akartak plusz forrást biztosítani – magyarázta Mirkóczki Ádám.

Hozzátette, 86 millió forintot a tavalyi többletbevételekből cégek működési támogatására csoportosítottak át, például az Eger Termálhoz. Csakhogy a polgármester szerint a többletbevételeket felemészti az, hogy egyes bevételi várakozások viszont nem teljesültek.

– Ma egyeztettem a nagyobb rendezvények szervezőivel, megértették, hogy jelenleg biztosan csak 60 millió forintot tudunk erre szánni. Ha új bevételek érkeznek, természetesen arra a területre fogunk koncentrálni, ahol nagyobb csorbát szenvedett a költségvetés. Ha azt követnénk, amit a képviselők megszavaztak áprilisban, beleállna a földbe az önkormányzat. Egyébként a teljes költségvetést újra kell tervezni, ugyanis egy kormányrendelet miatt a Hit Gyülekezetének nem kell a betervezett 1,5 milliárd forintért megvásárolnia a Wigner-iskola épületegyüttesét, hanem  ingyen megkaphatják. Ez pedig máris másfél milliárd forintos kiesés, ugyanis a Hit Gyülekezete tegnap jelezte igényét az ingatlan ingyenes átvételére – közölte a polgármester. 

Azok alapján tehát, amit a polgármester mondott, a költségvetés bevételi és kiadási oldalát is újra kell tehát tervezni, ugyanis ha az általános forgalmi adót levonjuk, akkor 1,2 milliárd forrás úszott el azzal, hogy  a Hit Gyülekezetének nem kell fizetnie a Wignerért. Az, hogy ez milyen kiadások elengedésével jár, várhatóan a márciusi közgyűlésen fog kiderülni.

A bevételek oldalán az eredeti költségvetési tervben 2,2 milliárd forint bevétel szerepel ingatlanértékesítésből. Ez csökken a Wigner-kieséssel. Az intézmények bevételei összesen 2,6 milliárdot jelentenek, nyilván ezt nagyrészt fel is emészti a működésük. Építményadóból 1,3 milliárd, iparűzési adóból 4,5 milliárd, idegenforgalmi adóból 200 millió forint bevételre számítottak eredetileg. Működési s egyéb támogatásokból majdnem 6 milliárd forint bevétele van az önkormányzatnak, a finanszírozási bevételek pedig majdnem 24 milliárd forintot jelentenek a 43 milliárd forintos tervezetben.

Bosszú-költségvetést korrigáltak

Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) frakcióvezető szerint mindez csupán a Mirkóczki Ádám neve alatt beterjesztett, a frakcióvezető által csak bosszú-költségvetésnek nevezett tervezet módosítása volt az egri minimum jegyében.

– Ott van például a színház, amelynek 30 százalékkal kevesebb összeget szánt a tavalyihoz képest.  Mirkóczki Ádámnak nem szimpatikus Blaskó Balázs igazgató. A májusi pénzmaradványokból majd a teátrumon is mindenképp segítenünk kell. Az Egri Kulturális- és Művészeti Központ helyzete is hasonló, mióta az előző vezetőnek lejárt a mandátuma és Pataki Zsuzsanna lett az új igazgató egyfolytában vegzálja a cég munkatársait Spisák György aljegyző. Innen szintén pénzt vontak el, ezt már korrigáltuk. Szintén megmetszették a nagyrendezvényekre szánt összeget is, 160 millió helyett csak 30 milliót adott volna Mirkóczki Ádám ezekre. Forrást akartak elvonni a városgondozástól, a civil szervezeteket és a sportélettől is – mondta. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában