Elismerések

2023.03.21. 07:24

A B. Braun is Gyöngyös Város Gazdaságáért Védjegyet kapott + fotók

Elismerték a Mátra-Diagnosztika és Koháry Étterem üzemeltetőjének munkáját is, s kiderült, újabb nagy befektetőt vár Gyöngyös.

T. B.

Gyöngyösi Vállakozói Fórum és Kamarai elismerések átadása

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hagyományteremtő szándékkal gyöngyösi vállalkozói fórumot szervezett hétfőn délután, ahol lehetőséget biztosítottak a járás vállalkozásai, önkormányzata és oktatási intézményei részére a találkozásra, közös beszélgetésre. A fórum fő gondolata a hazai energiagazdálkodás helyzete, a régiós földgázstratégia jövőképe volt.

Hiesz György, Gyöngyös polgármestere elmondta, a város mindig igyekezett megtartani a munkaerőt, a fiatalokat, próbáltak az oktatás révén életpályát kínálni számukra. Sok vállalkozás érkezett, de sokan költöztek külföldre, a fővárosba és az ország más részeire. Nagy a munkaerőhiány és újabb jelentős befektető is érkezhet a városba, ami az önkormányzatnak adóbevételt hozhat, az itt lévő vállalkozások viszont nem biztos, hogy szívesen fogadják. Gyöngyös próbál az energiát tekintve is megújulni, valóra váltani geotermikus energiatermelési terveiket.

Dr. Pánczél Andrea energetikai és kommunikációs tanácsadó a földgáz ellátásról beszélt, kiemelve, látszik, hogy Európa, benne Közép-Európa kitettsége nagy az energiahordozó irányába, ezek az államok importra szorulnak, s eddig nagyrészt orosz gázt vásároltak. A háború miatt megkezdődött a leválás az orosz földgázról, de nálunk még mindig nagy az import, ráadásul hosszú távú szerződésünk van. Ugyanakkor szinte bármilyen irányból tudjuk fedezni a szükségleteket, kiépültek az alternatív vezetékek. A földgáz világpiaci ára csökkent, de egyelőre nem tudni, mit hoz a jövő, milyen távon tudnak szerződni a szolgáltatókkal a vállalkozások. Közép- és hosszú távon is befolyásoló tényező lesz a kínai gazdaság megnyílása, valamint Európa karbonsemlegességre törekvése.

Az előadást követően Hiesz György és dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke átadták a Gyöngyös Város Gazdaságáért Védjegyeket. Az elismerést nagyvállalat kategóriában a B. Braun Medical Kft. kapta, amely több mint 1600 munkavállalójával a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója és beszállítóikon keresztül további térségi vállalkozásoknak adnak munkát. A gyártóhely 2020-ban új gyárépülettel bővült, amely 2025-re megduplázza a cég gyártókapacitását, és 400 új munkavállalónak biztosít majd stabil, megbízható munkahelyet.

Közepes méretű vállalkozás kategóriában a Mátra-Diagnosztika Kft. kapta a díjat. Szabó Tivadar cégének fő tevékenysége a műszaki vizsgálat, elemzés. A 30 éves vállalkozásnál 14-en dolgoznak, 219 milliós árbevételüket roncsolásos, illetve roncsolásmentes, struktúra elemzési és anyagösszetételi vizsgálatok végzésének köszönhetik.

Mikrovállalkozás kategóriában a Nasra Étterem Kft.-t, a Koháry Étterem üzemeltetőjét díjazták. A vállalkozást Srajber Ádám és Nagy Zsolt hívta életre. Lehetőséget kínálnak önkiszolgáló étterem formájában helyben fogyasztásra, jelentős forgalmú az ételkiszállítás szolgáltatásuk, de eseményekre, rendezvényekre is vállalnak megrendeléseket. Nagy szerepet játszanak a tanulóképzésben, működésük bő évtizede alatt közel 60 tanulót képeztek szakács és vendéglátó eladó szakmában.

A díjátadót követően dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondott pohárköszöntőt, megköszönve a gazdálkodó szervezetek teljesítményét. Mint mondta, válságos időszakot élt az elmúlt években a gazdaság, de ez nem belső, hanem külső okokból fakadt. A magyar gazdaság jó állapotban volt, ezért kezd rendeződni. Heves megye adatai is kedvezőek, bízik a fejlődésben. Történeti kitekintőt is adott, azon kívül, hogy tavaszi nap-éj egyenlőség van, Gyöngyös életében is jeles nap március 20, 174 éve, 1849-ben ezen a napon hagyták el a császári csapatok Gyöngyöst és vonult be helyükre a 7. magyar honvéd hadtest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában