Kiállításmegnyitó

2023.03.23. 18:32

A Blaskó János festészeti emlékverseny munkáit mutatják be az egri Gárdonyi Géza Színházban

A XIII. Blaskó János festészeti emlékverseny alkotásaiból nyílt kiállítás a Gárdonyi Géza Színházban csütörtök délután. A legjobb alkotókat díjazták.

F. V. E.

Blaskó Balázs a kiállítás megnyitóján

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az ünnepségen Sajtos Attila, az egri Eventus Művészeti Szakgimnázium igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, s elmondta, Blaskó János az Egri Tanárképző Főiskola tanára volt, sok ember tanult tőle. A verseny célja pedig, hogy Blaskó János festő életpályáját megismertesse a növendékekkel, s példaképet állítson eléjük. 

Három szót emelt ki beszédében: Alázat, tisztelet és megbecsülés. 

– Az alkotónak alázata van a művészet irányába. A tisztelet jár minden alkotónak és a mesternek is, akinek emlékét szeretnénk ápolni. Azokat a diákokat pedig, akik valamit akarnak tenni, meg kell becsülnünk őket – jegyezte meg Sajtos Attila. 

A kiállítást Blaskó Balázs Jászai Mari díjas színművész a Gárdonyi Géza Színház igazgatója, Blaskó János fia nyitotta meg. Beszélt édesapjáról, aki 35 éve nincs közöttünk, s aki április 14-én lenne 104 éves. 

– Amikor már testvéreimmel nagyobbak lettünk, s megértettük azokat a gondolatokat, amelyek édesapánkat foglalkoztatták, nagyon sokat beszélgettünk. Sok olyasmi került ezeken az alkalmakon szóba, amiket édesapánk közvetített a tanítványain keresztül a későbbi generációk felé is. Mindig azt mondta, hogy keressük a feladatban a szerkezetet, azt az összetartó erőt, amitől egy feladat egységessé válik A miértek keresésére, a felfedezésre próbált mindenki irányítani, s hogy arra ösztönzött, hogy a feladatokban találjuk meg az élményt, mely csak a miénk lesz – idézte fel emlékeit Blaskó Balázs. 

A kiállításmegnyitón eredményeket is hirdettek. Alkotásaikkal első helyen végeztek Bene Bernadett 9. osztályos tanuló és Denhoffer Dóra 12. osztályos diák. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában