Szemétszedés

2023.03.26. 15:34

A határainkon túl is segítenek a tiszai PET-kalózok

Évente nagyjából tízezer tonna hulladék érkezik Ukrajnából és Romániából a Tiszán, amelynek fő oka a megfelelő hulladékkezelési rendszerek hiánya a felvízi országokban. A hulladékmentesítésben élen járó Tiszai PET Kupa és a Diageo, a világ vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata most arra szövetkeztek, hogy Kárpátalján, a probléma forrásánál közösen tegyenek lépéseket. Ezért hívták életre a CALL-Action programot.

Molnár Helga

A PET kupások emberfeletti munkát végeznek, új társra leltek a munkához

Forrás: HMH

Ez az együttműködés 2022 elején kötettett a felek között, és két évre szól. A Tisza-tavat hulladékmentesítő PET-kalózok ezúttal a határokon túlra mentek, s most beszámoltak az eredményekről. A háborús helyzet sem állíthatta meg őket, a nehéz körülmények és mindennapos áramkimaradások ellenére a résztvevők kevesebb mint egy év alatt teljesítették, sőt immár öt százalékkal meg is haladták a projekt kétéves időszakára vállalt célértéket. Eddig 724 tonna szelektív hulladék begyűjtése és feldolgozása valósult meg. Az elszántság változatlan, a program idén is folytatódik – tudtuk meg Dóra Szilviától, a PET Kupa sajtószóvivőjétől. 

A hulladékkezelési rendszerek hiányából fakadóan Kárpátalján összesen körülbelül hárommillió tonna hulladék halmozódott fel, jelentősen szennyezve a mellékfolyókat és a Tiszát, amelyen évente mintegy tízezer tonna hulladék érkezik hazánkba is, számottevő természeti károkat okozva. 

Ennek megelőzésére indította a hulladékmentesítésben élen járó Tiszai PET Kupa és a Diageo közös CALL-Action programját tavaly év elején. A projektben a fenntarthatóság jegyében, a Tisza mentén élő legalább 120 ezer ember életkörülményeinek javítását segítették és segítik különböző hulladékgazdálkodási fejlesztések bevezetésével, folyótisztítási akciókkal. 

A magyar határtól alig 30 kilométerre fekvő Ungváron, valamint Beregszászon központosuló program első lépcsőfoka a hulladékgyűjtési kapacitás növelése volt. Ennek jegyében szelektív hulladékgyűjtő pontokat és köztes hulladékfeldolgozó pontokat hoztak létre, továbbá modernizálták a hulladékszállító járműveket és fejlesztették az iskolai szelektív hulladékgyűjtést. 

Második lépésként a hulladékfeldolgozási kapacitást bővítették, a már létező telepek infrastruktúrájának és eszközeinek fejlesztésével. 
– A projekt harmadik felvonásában legfontosabb feladataink közé a gyűjtőszigetek kihelyezése, a folyótisztító rendszerek telepítése és a lakosság még szélesebb körű bevonása tartozik. Ezeket Beregszászon és Ungváron egyaránt további szelektív hulladékgyűjtő pontok, iskolákba és közösségi intézményekbe telepített hulladékgyűjtők kialakításával, valamint a Latorca folyón egy hulladékfelfogó háló telepítésével tervezzük megvalósítani. Reméljük, hogy idén is hasonló, vagy akár még sikeresebb évet zárhatunk majd, mint amilyen a tavalyi volt – fejtette ki Bitter Zsuzsanna, a z említett program koordinátora. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában