A nagyhét titkai

2023.03.30. 19:18

A keresztények legnagyobb ünnepéről, a húsvétról tartottak előadást az egri líceumban

A nagyhét titkairól és a húsvéti szent három napról tartott előadást és elmélkedést dr. Novák István plébános, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem delegált általános rektorhelyettese csütörtökön a líceum kápolnájában.

F. V. E.

Dr. Novák István a nagyhét jelentőségről szólt

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Dr. Novák István elmondta, a húsvét a keresztények legnagyobb ünnepe, s mégis ez az ünnep az, amivel sokszor még a vallásos emberek sem tudnak mit kezdeni. Míg a karácsony szinte mindenki számára kézzelfogható, mert elfogadják Jézus Krisztus létezését – még akkor is, ha nincsenek annyira elköteleződve vallásilag – s úgy gondolják, mint létező személy, természetes, hogy meg kellett születnie, így ezt az eseményt megünneplik. Hozzákapcsolva, hogy a családról, a szeretetről szólnak a decemberi napok. 

Ezzel szemben húsvétkor sokan elutaznak, nem ünneplik meg a feltámadás csodáját, s talán sok kétség is övezi ezt az ünnepet. Ezen időszak részleteit ismertette előadásában a plébános.

Kitért rá, hogy a nagyhét a virágvasárnappal kezdődik, ez a húsvét előtti vasárnapot jelenti, s a farsangi ünnepkör vége utáni 40. nap, mely dátum ebben az évben április másodika. Utána következik nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat, mint az egyházi év középpontja, s dr. Novák István az egész nagyhetet bemutatta az előadás résztvevőinek. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában