Örökség

2023.03.03. 11:30

65 év után teljesült az álom: Egerbe került a Bródy-Hunyady hagyaték

A Bródy–Hunyady-gyűjte­ményt hétfőn adták át a Bródy Sándor könyvtárban, valóra váltva Alexander Brody álmát, aki elkötelezett oltalmazója volt nagyapja, Bródy Sándor és nagybátyja, Hunyady Sándor életművének.

Fekete-Vadászi Erika

Sandy Brody kifejezte örömét, hogy valóra válthatták édesapjuk álmát

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Alexander Brody nagypolgári családban nőtt fel, apja Bródy János, a magyar lóversenysport meghatározó alakja volt. Családtagja volt még Gábor Dénes Nobel-díjas fizikus, Bródy Imre, aki feltalálta a kriptongázos izzót és Bródy Ernő országgyűlési képviselő is, tudtuk meg Szécsényi Orsolya könyvtárostól, aki elmondta, Alexanderék budapesti villájában gyakran megfordultak hírességek. Bajor Gizi és Csortos Gyula színészek, édesapja barátja, Molnár Ferenc író Amerikában segítette őt, de találkozott Albert Einstein fizikussal, Greta Garbóval és Grace Kellyvel, Cole Porter zeneszerzővel, Sommerset Maugham íróval is. 

Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a könyvtár igazgatója ünnepi beszédében elmondta, az intézményt szoros barátság fűzte Alexanderhez, aki többször járt Egerben, 2003-ban a város díszpolgára lett, s nagyapja tiszteletére megalapította a Bródy Sándor-díjat az első kötetes írók számára. 

– Alexander személyében egy rendkívül széles látókörű, művelt világpolgárt ismerhettem meg, aki végtelen szerénységgel, odafigyeléssel fordult Eger és a Bródy család hagyományai, kulturális öröksége felé. Szinte évente találkoztunk faültetés, kiállításmegnyitó vagy fiataloknak szóló könyvtári program miatt. Megható pillanatokat is átélhettünk, amikor együtt ültetett fát Gárdonyi Emőkével az Érsekkertben – sorolta a közös élményeket az igazgató, aki közölte, Alexander Brody kezdeményezésére és pénzügyi támogatásával készült el Varga Imre szobrászművész keze nyomán 2004-ben Bródy Sándor, 2005-ben Gárdonyi Géza szobra. A Szmrecsányi Lajos Érsekkertben látható alkotások a két író szoros barátságát jelképezik. 

Tőzsér Istvánné Géczi Andrea úgy fogalmazott, talán a legemlékezetesebb könyvtári esemény a Bródy Sándor születésének 150. évfordulójára rendezett kiállítás volt, ahol Alexander és lánya is részt vettek. 

– Édesapja példája egész életére meghatározó volt, miszerint ez a név kötelez, s elvárja, hogy tisztességben, értelmesen éljen, jót és hasznosat csináljon – fűzte hozzá az igazgató. 

A hagyatékot Alexander Brody gyermekei, Thyra és Sandy Brody adták át az egri könyvtárnak. Kiemelték, hatalmas büszkeség, öröm számukra, hogy valóra válthatják édesapjuk álmát: a hagyaték Egerbe kerüljön. 

– Ez az örökség számunkra felbecsülhetetlen, s az is, hogy itt lehetünk. A hagyaték betekintést enged a múltba, általa megismerhető a családunk. Úgy érezzük, ez kapocs Eger és a Bródy család között – hangsúlyozta Thyra és Sandy. 

Kurta Zsuzsanna irodalomtörténész és szerkesztő méltatta a hagyaték jelentőségét. 

– Ez az örökség 65 éves Föld körüli út után került vissza Magyarországra. Amikor 2003-ban Alexander megbízott azzal, hogy nézzem át az irodalmi hagyatékot, azt mondta, hamarabb fogok családi titkokat megtudni, mint ő maga – mondta Kurta Zsuzsanna, aki Bródy Sándor hagyatékából kiemelte a Rembrandt című művének kéziratát, a családi levelezéseket s a MÁV-bérletét, melyet Alexander bekeretezve az irodája falán tartott. A könyvtárban megtekinthetők az örökség elemei, Hunyady Sándor és Bródy Sándor kéziratai, levelei, első kiadású könyvei, családi fotók, filmplakátok, karikatúrák és az írókról szóló újságcikkek is. Bútorok is tartoznak a hagyatékhoz, így Alexander Brody asztala, amelyen aláírták az ajándékozási szerződést, s a széke is, melyben a fia foglalt helyet a megállapodás aláírásakor. 
A hagyaték átadásának alkalmából a könyvtár emeleti – eddig Böngészőként ismert – termét Brody Szalonnak nevezték el. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában