Programok

2023.03.19. 20:36

A Kossuth-emigráció különleges emlékeit is felidézik az egri Bródy könyvtárban

Egész héten színes programok közül válogathatnak a könyvtárba látogatók.

F. V. E.

Az egri Bródy Sándor Könyvtár

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Elindul a Sorsfordulók történelmi előadássorozat a Bródy Sándor Könyvtárban, s emellett több izgalmas programmal várják az érdeklődőket jövő héten, tudtuk meg Szécsényi Orsolya könyvtárostól. 

Hétfő délután fél 5-kor angol társalgási klubba várják a kezdőket és haladókat egyaránt. 

Kedden 16 óra 30-kor Kossuth Zsuzsanna és a Kossuth-emigráció különleges emlékei címmel nyílik kiállítás az egri könyvtár Bródy Szalonjában. A kiállítást bemutatja dr. Messik Miklós, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület elnöke. Egy vetített előadás kíséretében beszél az érdeklődőknek a Kossuth-emigráció kevésbé ismert részleteiről saját európai gyűjtése és Deák Nóra, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Angol–Amerikai Intézet könyvtárvezetőjének amerikai kutatásai alapján. Az eseményen közreműködik Bodó Boglárka könyvtáros. 

Szerdán fél 5-kor a Sorsfordulók Sorsfordítók Történelmi Szemelvényekkel várják az érdeklődőket, akik meghallgathatják dr. Bartók Béla, egyetemi docens A magyar irodalmi élet a reformkorban című előadását. A francia felvilágosodás és a forradalom hatására kezdődött nyelvújítás volt a magyar nemzeti ébredés első jelentős mozgalma. Az 1820-as évektől a romantika korszakának másik fontos célkitűzése a nemzeti függetlenség lett, erős és jelentős polgárság hiányában a művészeknek pedig prófétaként társadalmi és politikai vezetőszerepet kellett vállalniuk. A folklór feltárása hozta létre a népiességet, és a parasztságnak a nemzetbe történő beemelését szolgálta. A népi hősök a magyar nemzet megtestesítői lettek, a romantikus történelemfilozófia pedig kialakította nemzeti jellemvonások máig ható elméletét.

Csütörtökön 14 órától szintén lehetőség nyílik az angol nyelv gyakorlására, s ugyanebben az időpontban kártyaklubot is tartanak. Aznap fél 5-kor kötetbemutató is lesz Nap és Hold szerelme - Szervátiusz Tibor művészetéről címmel. A könyv – más kiadványokkal együtt – féláron megvásárolható és dedikáltatható a helyszínen. Rendkívül gazdag és szerteágazó Szervátiusz Tibor életműve. Bemutatása, értő elemzése megérdemli, hogy folyamatosan jelen legyen a köztudatban. Szervátiusz Klára vállalta fel, hogy betekintést nyújt a szobrász munkásságának sajátos világába.

Pénteken 14 óra 30-tól workshopot rendeznek német nyelvtanárok számára, szombaton 10 órától pedig varrótanfolyam lesz a könyvtárban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában