Zöld húsvét

2023.03.29. 06:54

A retek, a zöldhagyma már megfizethető a piacokon, tervezhetjük a húsvéti hidegtálat

Nincs húsvéti asztal primőr zöldségek nélkül. A retek, a zöldhagyma megfizethető a piacokon, de a paradicsom és a paprika húzósabb tétel.

B. K.

Magasak az árak az egri piacon

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A sonkakínálatot és árakat korábban már megszemléltük, és közzétettük a közelgő húsvét előtt portálunkon. Elérkezett az ideje a primőrszemlének is. Szokás szerint az egri piacon korzóztunk egyet és benyitottunk a nagyobb élelmiszer üzletláncok boltjaiba is. 

Semmi újat nem mondunk azzal, hogy drágák a zöldségek, az ilyenkor keresett primőröket meg kell fizetni. Tapasztalataink szerint e termékkörben a tavalyihoz képest 10-20 százalékos áremelkedés tapasztalható, bár a nagyobb élelmiszerüzletekben mindig ki lehet fogni kedvezményes akciókat.  

Az egri piacon a minap a szép, nagyszemű hónapos retek és a sörretek csomója egyaránt 500 forint körül alakult, míg a magyar fürtös paradicsom kilóját 2800 forintért kínálták. A termetes, friss zöldpaprika ára darabonként 3-400 forint. Természetesen találtunk ennél olcsóbb, kisebb, csoffadtabb árut is, ami egy hétköznapi reggeli, vacsora jó kiegészítője lehet, de ünnepi asztalra nem igazán való.

Megjelent a zsenge új karalábé is, ennek 500 forint darabja. Láttunk csomagolt import epret is, ami látványnak szép, de az ízéről egyelőre nem tudunk pontosabbat írni. Közelítette a 3000 forintot az ára. 

Ahhoz, hogy színesebb legyen a húsvéti ünnepi asztal, nem feltétlenül kell a drága zöldséget megvenni. Salátának és dekorációnak is megteszik a természetben már fellelhető zöldfélék, különböző ehető virágok, zsenge hajtások.

A közönséges tyúkhúrnak, amit sokan csak gyomnövényként ismernek, gyógyhatásai is vannak és mostanában tele van velük a kert az árokpart. Epe- és veseműködést segít a teája, kőoldó hatása is van. Egyike azon ritka gyógynövényeknek, melyek a vérben lévő koleszterinszintet is csökkentik. Antiszeptikus tulajdonsága miatt használjuk még légúti betegségekre, köhögésre, tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra. Reumát is jól lehet kezelni vele vízhajtó hatása miatt. Kiváló zsíroldó tulajdonsága teszi alkalmassá az epeműködés javítására, tehát a sonka mellett nemcsak jól mutat, hanem az egészségünket is védi. 

A gyógyító madársaláta is fellelhető már a szabadban. A madársaláta fontos szerepet tölt be a vitaminokban szegényebb téli, koratavaszi hónapokban.  B9-vitamin, valamint bétakarotin tartalma révén hatékony a fáradtság és kimerültség kezelésére. Gazdag A- és C-vitaminban. Hatóanyagai segítenek a szervezet természetes védekezőképességének megőrzésében. Antioxidánsban gazdag, lassítja a sejtfalak öregedését. Folsav-tartalma elősegíti a pihentető alvást, és segít az idegesség, stressz okozta panaszok leküzdésében. Roppanó, bársonyos felszínű leveleket keressünk. Vágjuk le az esetleges gyökereket. Mossuk meg, minél óvatosabban, a viaszréteg ledörzsölése nélkül, rövid áztatással. Mossuk ki a földet! Csepegtessük le, és máris használhatjuk: a madársalátát elsősorban nyersen fogyasztjuk. Íze dióra emlékeztető, enyhén borsos. Szépen lehet vele díszíteni. 

Húsvétra élvezhető lesz a pitypang levele is salátának, de az ibolya, az árvácska is ehető növény.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában