Művészbűvész

2023.03.05. 16:38

Grafikusművész óvóbácsi foglalkozik a gyerekekkel az egyik egri óvodában + videó

Andreja Jovic grafikus illusztrátor, művészeti óvodapedagógus új kihívásokkal néz szembe, iskolások után most óvodásoknak fejleszti a művészeti tehetségét.

Fekete-Vadászi Erika

Andreja Jovic megtalálja a közös hangot a legkisebbekkel is

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Andreja Jovic és felesége Rostás Bea Piros évek óta foglalkoznak tehetséges gyerekek művészeti fejlesztésével, vannak, akiket a továbbtanulásra is felkészítenek. 

Andrejának Szerbiában több könyve megjelent már, művészeti vezetőként dolgozott ott. Mesekönyveket, kifestőket, logikai fejlesztőket és nyelvkönyveket készített gyerekeknek, egy hónapja pedig a gyerekek töltik ki a napjai egy részét, ugyanis óvóbácsiként dolgozik. Az új munkájáról, és a művészettel való kapcsolatáról beszélgettünk vele. 

Történetét azzal kezdte, hogy gyerekkora óta közeli kapcsolatban áll a különböző művészeti irányzatokkal. Szinte ebben nőtt fel, édesanyja számos vonalon kipróbálta magát, festőművészként és divattervezőként tevékenykedik. Andreja óvodás társaihoz képest magasabb szinten festett és rajzolt, így, amikor mindössze még csak öt éves volt, közel ötven munkáját kiválasztották, és bemutatták az első önálló kiállításán. Édesanyja megőrizte ezeket a képeket, melyek között van olyan is, amelyen a feleségével közös jövőjét festette meg. Később iparművészeti egyetemre járt, grafikusként, illusztrátorként tanult tovább, és pedagógus végzettséget is szerzett. 

– Öt éve alapítottuk meg az iskolánkat,  ahol Összművészeti Alkotóműhely néven fogadunk művészet iránt érdeklődő tehetséges tanítványokat. Eddig elsősorban iskolás kortól kezdve foglalkoztunk a diákokkal, most pedig egy újabb kihívás előtt állok, mégpedig, hogy a legkisebbeknél vegyem észre a tehetséget, s fejlesszem őket – mesélte portálunknak. 

Nemrégiben úgy döntött, újabb területen próbálja ki magát, és egy hónapja elkezdett dolgozni az egri Benedek Elek Óvodában, ahol jelenleg nyárig tevékenykedik, de ha a közös munka meghozza a várt eredményeket, tovább is folytatódhat. Andreja nem beszél magyarul, de így is tökéletesen megértik egymást a gyerekekkel. 

– Makláron már tartottunk óvodásoknak szobrász-festő kurzust, aminek nagy sikere volt. Aztán Gál Judittal, a Benedek Elek Óvoda vezetőjével beszélgettünk, s felmerült, hogy az egri óvodákba is elhozhatnánk ezt. Ez egy kéttanítási nyelvű intézmény, de nem nyelvórákat tartani jöttem ide, az én feladatom az, hogy a hétköznapi gyakorlatban angolul kommunikáljak a kicsikkel, s hogy közben bevonjam őket a művészeti feladatokba. Jelenleg ott tartunk, hogy bármit, amit kérnek, azt lerajzolom nekik, ők pedig kiszínezik. Aki elkezd érdeklődni a rajzolás iránt, azt megtanítom, hogyan készítse el ő maga ezeket a formákat – részletezte, hozzátette, hogy legtöbbször állatokat kérnek tőle, de a robot is nagyon népszerű, már egy egész hadsereg van belőlük, mert a rajzokat összegyűjtik a gyerekek, és nem csak színezik, hanem ki is vágják a figurákat. 

Andreja vallja, hogy nem kell mindenkinek művésznek lennie, de az esztétikai érzéket és a kézügyességet mindenki esetében lehet és érdemes is fejleszteni. Mint mondja, minden gyermek más, az ő feladata az, hogy bármilyen szinten is vannak, motiválja őket, hogy fejlődjenek. 

– Az óvodai munka számomra is segítség, fejleszti a magyar nyelvtudásomat, hiszen bár én angolul szólok a kicsikhez, sokszor magyarul válaszolnak, így egyre több mondatot megtanulok tőlük. Sok szót ismertem már eddig is, de mostanában már könnyebben alkotok mondatokat is – jegyezte meg, s kiemelte, nagyon élvezi a gyerekekkel való munkát, s úgy érzi, ez kölcsönös. Farsangkor bohócnak öltözte tett szert népes rajongótáborra, de szívesen beáll fogócskázni, és a varázsló tehetségét sem rejti el, bővésztrükkökkel nyűgözi le az ovisokat. 

Névjegy

Név: Andreja Jovic

Lakhely: Eger

Hobbi: Zenélés, éneklés

Foglalkozás: grafikus illusztrátor, művészeti óvodapedagógus

Eredmények: Számos nemzetközi kiállításon mutatták be műveit, 2018-ban iskolájukat, az A&B Többnyelvű Összművészeti Alkotóműhelyt jelölték az Eger Csillaga díjra

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában