Művészet

2023.03.21. 11:16

Az ország legszebb gyöngyfűzése Gyöngyöspatán készült

Maka Csabáné díjazott munkája a Himnusz 200 alkotói pályázat lakitelki kiállításán látható.

Sz. Sz. I.

Maka Csabáné Lakitelken a gyöngyöspatai vitrin előtt

Forrás: Maka Csabáné/Facebook

Lakitelken járt a napokban a gyöngyöspataiak egy csoportja a Himnusz 200 alkotói pályázat kiállítás megnyitóján és díjátadó ünnepségén, tájékoztatott Maka Csabáné a közösségi oldalán. Ő készítette a gyöngyfűző szakkörön azokat a láncokat, amelyeket a kategóriájában oklevéllel díjazott a pályázat zsűrije. Maka Csabáné közlése szerint boldogság és büszkeség töltötte el őket, amikor láthatták az országos tárlaton Gyöngyöspata nevét, s az ott készült kézimunkákat. 

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye befejezésének 200. évfordulójára emlékezve alkotói pályázatot hirdetett szakköri közösségek részére. Az Intézet tájékoztatása szerint a felhívásra több mint száz szakkör pályázott a foglalkozásain készített alkotásokkal, amelyet nemzeti imánk, a Himnusz inspirált. A Szakkör program Kárpát-medencében elindult foglalkozásai bármely szakkörtípusban készített alkotással pályázhattak, amely a felhívás témájához illeszkedik. A 15 szakágból így szinte mind képviseltette magá. A legnépszerűbb a mézeskalács-készítés és a gyöngyfűzés volt, de érkezett csuhé, kötés gyönggyel és számos papírfonás szakkörön készült alkotás is, sőt a csipkések vagy a quillingesek sem maradtak tétlenek.

Mint arról korábban portálunk is beszámolt, tavaly kézműves szakkörök indítására pályázott sikeresen a Gyöngyöspatai Művelődési Ház és Könyvtár. Az NMI és az A Szakkör által kiírt Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért elnevezésű pályázat megnyerése révén október végétől a pataiaknak is lehetőség nyílt a gyöngyfűzés, a quilling, a kosárfonás és a nemezelés fortélyainak elsajátítására. 

A 15 díjazott település között Gyöngyöspata mellett vármegyénkből Kisköre is ott található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában