Fejlemények

2023.03.01. 07:00

Bicikliút is jár délen az egri elkerülőhöz, Felnémetnél pedig újratervezik

Mindegyik felnémeti nyomvonal-változat kiemelt jelentőségű élőhelyek megszűnését jelentené.

Szabadi Martina Laura

A felnémeti városrész forgalmát is csökkentené az elkerülő út

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A múlt hét végén adtunk hírt róla, hogy az egri elkerülő tanulmánytervébe bekerült a Kőlyuk út mentén a Faiskola utca és Kistályai út közötti egy gyalog -és kerékpárút. A tervezők szerint ennek köszönhetően olyan hálózat valósul meg a 25 -ös főúttól a Kőlyuk út és Kistályai út mentén, ami biztonságos közlekedési feltételeket nyújt a gyalogosan és kerékpárosan közlekedők részére a belváros és a város déli szegmense között.

Korábban még az M25 autóút megvalósítása során a Kőlyuk út nyugati szakasza teljes felújításon esett át. Új burkolatot, szegélyeket kapott, és az út déli oldalán a Faiskola utca és a 25 -ös főúti körforgalmú csomópont között gyalog- és kerékpárút is épült. Ám jelenleg hiányzik a kerékpárút a Kőlyuk úton a Faiskola utca és a Kistályai út között. Rámutattak most folyó tervezés korábbi fázisában, a térképes információgyűjtő kérdőíven is több javaslat érkezett arra vonatkozóan, hogy ezen a szakaszon biztosítani kellene a gyalogos és kerékpáros kapcsolatokat.

Oroján Sándor Fidesz-KDNP frakcióvezető, az egri elkerülő út nyomvonalának szakmai egyeztetéséért felelős önkormányzati tanácsnok üdvözölte a kerékpárút tervezését, ami hasznos lesz a déli iparterületen dolgozóknak, és a Kőlyuk pincesorra érkezőknek is. Hozzátette, nagyon fontos, hogy megépüljön az elkerülő, de továbbra is úgy, ahogy az egriek szeretnék. Kiemelte, az is lényeges szempont, hogy a tervezett út csökkentse a város légszennyezettségét, kivigye a völgyből a kipufogógázt.

Újratervezik a felnémeti szakaszra tervezett külső és belső nyomvonalat is, utóbbi ellen a lakosság is tiltakozott ugyanis lakóházakat is érint. A városrész mellett futó nyomvonalakról az Ökológiai Hálózat és NATURA 2000 területek érintettsége miatt jelenleg is környezetvédelmi egyeztetések folynak. 

– A 2022 májusában bemutatott nyomvonalak a tervek szerint kismértékben érintették volna az Ökológiai Hálózat elemeit és a  Vár-hegy-Nagyeged nevű Natura 2000 kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület nyugati szélét. Tehát a felnémeti nyomvonalak nagyjából az első két kilométeren a védett területek szegélyében haladtak volna. Később azonban, a nyomvonalba eső pincesor és a patakmeder közelsége miatt, a tervet módosítani kellett, a tervezett utat kelet felé kellett tolni. Ezzel azonban az Ökológiai Hálózat és a Natura 2000 terület érintettsége olyan mértékűvé növekedett, ami már jelentős természetvédelmi kockázatot hordozna. A szóban forgó védett terület rekonstrukcióját EU-s pályázati támogatásból végezte a Bükki Nemzeti Park. Itt található a térség legszebb erdősztyep maradványa, ami országos szinten is egyedülálló értéket képvisel. Az érintettség csökkentése céljából 2022 őszén és év végén számos nyomvonalváltozatot dolgoztak ki a tervezők és egyeztettek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakértőivel, azonban mindegyik változat kiemelt jelentőségű élőhelyek megszűnését jelentené. A környezetvédelmi hatóság hoz végső döntést, hogy természetvédelmi szempontból elfogadható-e a kidolgozott felnémeti nyomvonalak valamelyike – írták az egrielkerulo.hu oldalon.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában