Pro-Contra

2023.03.20. 14:00

Dúl a vita a Parlamentben, lenne-e pénz a posták újranyitására

Dudás Róbert attól tart, további posták zárnak be, Fónagy János szerint modernizálják a szolgáltatásokat.

Tóth Balázs

Az újhatvani posta épülete

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A kis postákról tett föl kérdést Dudás Róbert jobbikos mátraballai országgyűlési képviselő a parlamentben és javaslatot is tett arra, hogyan lehetne finanszírozni azok nyitvatartását. Mint elmondta, tavaly ősszel 210 település 336 postahivatalát zárta be az állami társaság. Kifejtette, amikor azt mondták, ideiglenes bezárásról van szó, akkor is tudni lehetett, ha egy postát bezárnak, nem nyitják ki újra. Az elmúlt hetekben ki is derült, így is lett, az önkormányzatok 32 egységet vettek át, de Dudás szerint ez nem azt jelenti, hogy nem szerették volna a másik 330-at is átvenni, csak nem áll rendelkezésükre forrás, és nincs lehetőségük arra, hogy ezt megfinanszírozzák.

Dudás Róbert azt kérdezte Fónagy János államtitkártól, ténylegesen csupán az elvárt 1600 postahivatalt szeretnék üzemeltetni a Magyar Postával? Az azt jelentené, hogy még 600-at be kell zárni.

A képviselő kérte, kapjanak törvényi védelmet a posták, és vállaljon garanciát a magyar kormány arra, hogy nem megy 2200 alá a hivatalok száma. Javasolta, a kistelepülési posták védelmében a jelenlegi ezer állandó lakosságszám-határt vigyék le ötszázra. Továbbá biztosítsanak a költségvetésben 20 milliárd forintot a bezárt posták újranyitásához.

Dr. Fónagy János gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár szerint az energiaárak 20 milliárdos többletköltséget jelentenek a postának, de az állam nem nyújthat támogatást a társaságnak. A kormány a posta teljes belső megújítására vállalkozott, hogy csökkenteni tudják a veszteséget és fenntarthatóvá tegyék a működését. A Magyar Postának az európai trendeknek megfelelő, ügyfélközpontú, versenyképes, digitális és szolgáltató szemléletű, modern állami vállalattá kell válnia. A társaság vezetésének feladata, hogy racionalizálja és modernizálja a szervezetet, megteremtse a gazdaságos működés alapjait. A Magyar Posta az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztést hajtott végre, amelyekkel a postai szolgáltatások már nemcsak személyesen, hanem a legmodernebb digitális csatornákon is elérhetők. Mindamellett a postai szolgáltatások a rendelkezésre álló szolgáltatási helyeken a változtatásokat követően is magas színvonalon elérhetőek maradnak.

Az államtitkár szerint a Magyar Posta jelenleg is és a jövőben is lényegesen túlteljesíti a jogszabályi kötelezettségeit. A területhez és lakosságszámhoz igazított 1600 posta helyett országszerte jelenleg is több mint 2200 áll az ügyfelek rendelkezésére. A hazai lefedettség nemzetközi szinten is kiemelkedő: Magyarországon tízezer lakosra 3,46 posta jut; ez a szám Európában 2,91. A vidéki településeken a mobilposta-szolgáltatás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a lakossági visszajelzések alapján az ügyfelek igen elégedettek ezzel a szolgáltatással.

Dr. Fónagy János kifejtette, megvizsgálták a képviselő javaslatait, de megítélésük szerint sem postaszolgáltatási, sem gazdasági, sem ügyféloldali szempontok nem indokolják és nem támasztják alá azok teljesítését. A társaság 2023 februárjában új partneri programot indított, lehetőséget biztosítva arra, hogy a posták működtetésében önkormányzatok, vállalkozások, élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok és egyéb partnerek még nagyobb számban vegyenek részt. Nemzetközi viszonylatban számos országban hasonlóan működnek ilyen formában posták.

Az államtitkár kiemelte, a „Magyar falu” programban megújuló kistelepülési üzletek közül 220-ba integrálódik a posta. Az állami cég a felvételhez kötött tevékenységek, így a csekkfelvétel, levél-, csomagfelvétel elősegítését kívánja partneri kezelésbe adni, a házhoz, tehát a címhelyre történő kézbesítést továbbra is a Magyar Posta végzi. Az új partneri modell keretében a meglévő vállalkozói vagy szolgáltatói tevékenység mellett végezhető a postai feladatellátás, így növelhető az ügyfélkör és az árbevétel. Szerinte így a lakosok számára helyben, de hosszabb nyitvatartási időben maradnak elérhetőek a szolgáltatások. A Magyar Posta megújított feltételekkel továbbra is lehetőséget biztosít a posták szerződés alapján történő üzemeltetésére. Ebben az esetben a szerződő fél üzleti alapon díjat fizet, a társaság pedig a szerződéses partnere által kért helyen saját munkavállalójával és saját eszközeivel végzi a szolgáltatásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában