Környezetvédelem

2023.03.23. 11:30

Egy órára sötétbe borulhat a világ szombaton, a Föld óráján

A Föld órája idén március 25-én, szombaton lesz 20 óra 30 és 21 óra 30 között. Az akció jelképes tiltakozás a túlfogyasztás és az éghajlatváltozás ellen.

Barta Katalin

Megéri egy órára lekapcsolni a villanyt, ez az akció a jövőt szolgálja

Forrás: Shutterstock

Szombaton este egy órára mindenki csatlakozhat az egyre népszerűbb világméretű kezdeményezéshez. A Föld óráján mindenkit arra buzdítanak, hogy mutasson példát tetteivel ne csak egyetlen órában, hanem lehetőleg minden nap. Egyre sürgetőbb a változtatás, az utóbbi évtized volt az eddigi legmelegebb a mérések kezdete, azaz 140 év óta. 

Föld Napja Alapítvány oldalán azt is összefoglalták, mikor kezdődött az akció, és hogy milyen eredményeket hozott az elmúlt években a világon és hazánkban. 

A Föld óráján minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte lekapcsolják egy órára a nélkülözhető világítást, és áramtalanítják az elektromos készülékeket. A Földnek szentelt 60 perc célja nemcsak az, hogy otthonainkban és városainkban szimbolikusan kialudjanak a fények, hanem hogy az emberiség tudatára ébredjen, hogy a fenntartható jövő megteremtése és bolygónk állapotának megóvása mindannyiunk felelőssége. 

WWF Magyarország a Föld órájára idén egy izgalmas feladattal készült: három kihívással, amelyekről hétről hétre lerántják a leplet! Csatlakozni és regisztrálni a foldoraja.hu oldalon lehet. 

Az akció az ausztrál WWF kezdeményezésére indult 2006-ban. Akkor Sydney-ben kapcsolták le a fényeket egy órára, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a klímaváltozásra, 2007-ben pedig egy óra alatt már 10,2 százalékkal csökkent a fogyasztás e városban. 
E napon egy órára kialszik a díszvilágítás a világ legtöbb nagyvárosában, s 2008 óta Magyarországon is lekapcsolunk. Az előző években a megyénkben is csatlakoztak a mozgalomhoz. 

A Föld órájához 2012-ben 2 milliárd ember, 152 ország és 6525 város csatlakozott világszerte. 2012. március 31-én, a Lánchídon szervezett hazai központi lekapcsoló eseményre közel 4000 környezetért aggódó látogatott el, hogy 20 óra 30 perckor együtt kapcsolják le Budapest díszvilágítását, a WWF Magyarország weboldalán pedig 93 magyar település, 486 vállalat és csaknem 9000 magánszemély csatlakozott a kampányhoz. A WWF Magyarország 2013-ban gyertyagyűjtési akciót hirdetett. Még 2014-ben világszerte 7000 település és 162 ország vett részt a világ legnagyobb önkéntes akciójában. 

Majd 2015-ben a WWF Magyarország egy héttel a Föld órája előtt meghirdette a programhoz kapcsolódó Nagy Zöldítési Akcióját, és 2015. március 21-én Magyarország települései versengtek a Föld Órája Fővárosa címért. Az elmúlt években nyertes Nyíregyháza, Szigetszentmiklós és Pusztaszabolcs mellett 2015-ben Vác nyerte az említett címet. Később, 2016-ban a központi rendezvény a Művészetek Palotájában volt a WWF Magyarország szervezésében március 19-én. A Föld Órája Fővárosa címet Pilis nyerte – egész napos hulladékgyűjtést, fa- és cserjeültetést szervezett. 

A következő évben, 2017-ben 178 ország csatlakozott az akcióhoz világszerte. Majd 2018-ban új irányt vett a mozgalom: Kapcsolódj a Földhöz! – szólt a mottó. 

A foldoraja.hu oldalon összefoglalták azt a hat lehetőséget is, amelyekhez csatlakozhatunk. Összedobhatunk egy ínycsiklandozó fogást olyan alapanyagokból, amelyeknek kisebb az ökológiai lábnyoma és kevésbé terhelik a bolygót. Sétálhatunk, kocoghatunk a szabadban. Elővehetjük kedvenc könyvünket, s olvashatunk fel belőle részleteket, biciklizhetünk, futhatunk, jógázhatunk, baráti vagy családi társaságban társasjátékozhatunk, beszélgethetünk egy jót olyan körülmények között, amelyek nem igényelnek áramot. Meditálhatunk, elcsendesedhetünk, elmerenghetünk. A lényeg, hogy ne fogyasszunk áramot vagy üzemanyagot. A Föld órája erejét az egyéni vállalások mellett a sok-sok kisebb és nagyobb helyi, falusi, kis- és nagyvárosi esemény adja. Aki részt venne a lekapcsolásban, a Foldoraja.hu oldalon regisztrálhat. 

 

Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában