Változás

2023.03.10. 07:28

Egyelőre kérdéses, hogy júniusban elindulhat-e az új orvosi ügyelet Hevesben

A szomszédban áprilistól indul a mentők által szervezett ügyelet, Hevesben a feltételek teljesülése esetén júniusban történhet meg az átállás.

T. B.

Győrfi Pál és Kádár Balázs Miskolcon

Forrás: Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap

Az új orvosi ügyeleti rendszerről tartottak sajtótájékoztatót Miskolcon csütörtökön délelőtt. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, az eddigi rendszerrel nem mindenhol voltak elégedettek a betegek, nem volt minőségbiztosítás. A mentők mindenhol részt vettek az ügyeleti, sürgősségi teendőkben, az ország száz pontján pedig ők irányították az ügyeleti egységeket. 

Közölte, az egységesítéssel ellenőrizhető, tiszta rendszer alakul ki. A tapasztalatok alapján 16 és 22 óra között a betegek háziorvosi jellegű problémákkal jelentkeztek az ügyeleteken, 22 óra után pedig akut panaszokkal. Erre ad választ a két ügyeleti rendszer, amelyben 22 óráig a háziorvosok adnak majd ügyeletet, azt követően reggel nyolcig a mentők. Az ügyelet azokban a megyékben, ahol elindult, a 1830-as számon hívható. A Hevessel szomszédos Borsod-Abaúj-Zemplénben április elsején indul majd a rendszer.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az eddigi tapasztalatok alapján másfél hónap alatt 5500 esemény történt a már csatlakozott három megyében, s csak néhány esetben kellett kórházba szállítani a beteget. A terhelés hétköznap alacsony, hétvégén magasabb. Optimális értékre törekszenek, hiszen volt, ahol egy ügyeletre egynél kevesebb, átlag 0,4 beteg jutott. Elhangzott, az ügyeletek vegyes körzetek, gyerekeket is lehet vinni az ellátási pontokra, szükség esetén viszik őket tovább a központi gyermek ügyeletre.

Az ellátás nem igazodik a járási és megyehatárokhoz, mint eddig. A mentők orvosi eszközökkel, műszerekkel fölszerelt személyautókkal is látják majd el az ügyeleti tevékenységet.

A Magyar Orvosi Kamara Heves Megyei területi Szervezetétől megtudtuk, megyénkben június elsején tervezik elindítani az új ügyeleti rendszert. Győrfi Pál érdeklődésünkre elmondta, a Belügyminisztérium az elindulás előtt 30 nappal tesz közzé erről értesítést, így nem tudja megerősíteni az információt. Kifejtette, az indulásnak vannak feltételei, folyamatban vannak eszközbeszerzések, ennek függvényében indulhat el az egyes megyékben az átalakított ügyelet.

Kádár Balázs, az OMSZ regionális igazgatója elmondta, Borsodban a héten keresték meg a háziorvosokat, kórházi orvosokat az ügyelet kapcsán. Ott a háziorvosok mutatnak érdeklődést iránta, nincs teljes elutasítás, mint Győr-Moson-Sopronban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában