Testületi ülés

2023.03.22. 17:00

Elnapolta a gyöngyösi grémium a részvételi költségvetés szabályozását

Elfogadták a városi drogprevenciós program 2023-as terveit.

Sz. Sz. I.

Ülésezik a gyöngyösi képviselő-testület

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A március 22-i ülésén a gyöngyösi képviselő-testület megvitatta a részvételi  költségvetés szabályozására irányuló javaslatot. Az előterjesztés többek között azt indítványozta, hogy a részvételi költségvetés menedzselésére egy 5 emberből álló előkészítő és véleményező testület jöjjön létre, amely feladatait jelen önkormányzati választási ciklusban látja el. A javaslat szerint a képviselő-testület felkéri az előkészítő és értékelő testületet, gondoskodjon arról, hogy a javaslattételi eljárásban beérkezett valamennyi javaslatot benyújtó állampolgár kapjon visszajelzést ötletének befogadásáról vagy elutasításáról.

A tervezet azt tanácsolta továbbá, hogy a beérkezett, és az előkészítő és értékelő testület által szavazásra bocsátott javaslatokból csak az valósuljon meg, amelyet a döntési eljárásban meghatározott számú szavazattal támogattak az állampolgárok. A grémium végül nem döntött az előterjesztésről, mert több egyéb részletkérdés mellett nem látta kellően kidolgozottnak, illetve biztosítottnak azt, hogy valóban csak gyöngyösi, nagykorú állampolgárok szavazzhassanak.

A grémium szerint a megvalósításra javasolható közösségi célok köre is finomításra szorul. Felmerült továbbá az online voksolás mellett az offline szavazás biztosításának szükségessége. Mindezekből következően a megvalósításhoz járó pénzösszeg elnyeréséhez szükséges minimális szavazatszám meghatározása sem volt lehetséges. A testület a részvételi költségvetés szabályozását az áprilisi ülésén újra napirendre tűzi.

 A képviselő-testület elfogadta a Gyöngyös Városi Önkormányzat Drogprevenciós Stratégiája Cselekvési Programja (2021-2025) szerint a 2022-ben megvalósított projektekről, illetve a Kábítószerügyi Egyeztető  Fórum által 2023-ra tervezett tevékenységekről és azok költségvonzatáról adott tájékoztatást. Az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottság, valamint az Oktatási és Kulturális Bizottság közös előterjesztéséből kiderült, hogy biztosítani kell a városi fiatalok által használt, szórakozásra és a szabadidő drogmentes eltöltésére alkalmas, a helyi közösségek prevenciós és egyéb céljait szolgáló városi közösségi tér további fejlesztését.

A Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. keretein belül működő Ifjúsági Irodát a fiatalok igényeinek megfelelően rendezték be a drogprevenciós projekt keretében: alkalmas szabadidő eltöltésre, délutáni tanulásra, csoportfoglalkozások megtartására,  szabadtéri programok megrendezésére. Az elmúlt évben lépések történtek a külső közösségi tér további fejlesztésére.

A 2023. évi ifjúsági programok fedezete a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. költségvetésébe tervezték. Ez évben fenn kell tartani a szülői, sorstárs és kortárs csoportokat, és a különböző alkotó tevékenységeken – zene, film, művészet – alapuló foglalkozások elérhetőségét. Tavaly ősztől három szakember vezetésével kortárs képzőcsoportok indultak a Kapocs Alacsonyküszöbű Szolgáltatás klubhelyiségében. A csoportok tagjai között szinte valamennyi középiskola diákjai képviseltetik magukat. A foglalkozások tematikáját, módszertanát a 2021-ben befejeződött drogprevenciós projekt során dolgozták ki. A résztvevő fiatalok visszajelzése erről pozitív. A program folytatására 500 ezer forint forrás szükséges.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában