Ünnep

2023.03.21. 17:25

Érdemes bevásárolni tojásból húsvétra, akár hiány is lehet

A termelőkön nem múlik, hogy elegendő legyen a leginkább hagyományos ünnepi ételből.

Szabó István

Karácsony és húsvét előtt megugrik a tojás iránti kereslet

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, míg 2022. februárban 10 tojás ára 499 forint volt, addig idén az év második hónapjában már 912 forintra szökött fel a termék átlagára. Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége alelnöke a közelmúltban arról beszélt, hogy a tojás önköltségének körülbelül 70 százaléka a takarmány. A maradék önköltség 30 százaléka pedig energiaárakhoz és az euróhoz kötött. A hatalmas áremelkedés a takarmány esetében elsősorban a tavalyi példátlan aszály következménye. Közismert a tavalyi energiaár-robbanás ténye, és az is, hogy mennyire ingadozott forint árfolyama. Pákozd Gergely portálunknak arról beszélt, hogy hosszabb távra visszatekintve látnunk kell, a tojásfogyasztás időszakonként megugrik. Ez a két időszaka az évnek a karácsony és a húsvét

– A normál időszakhoz mérten ilyenkor akár 40 százalékkal megugrik hazánkban a tojásfogyasztás. Miután itt egy mezőgazdasági állattenyésztési termékről van szó, ezért a kiemelkedő igények kielégítése meglehetősen nagy feladatot ró a termelőkre. Egyrészt a termelést kell megfelelően időzíteni erre a két időszakra, hogy megfelelő minőségű, mennyiségű és korú baromfiállomány álljon rendelkezésre. Ez nem egyszerű feladat, mert a tyúkok életciklusa nem fedi le teljes egészében az évet. Nehéz a kettőt összeegyeztetni. Azt is látni kell, hogy azok a tyúkok, amelyek húsvét előtt tojtak, azok az ünnep után is ezt teszik, de a csúcsidőszak után mindig nagyot zuhan a kereslet. Tehát a ciklikusság jellemző a termelői meg csomagolóhelyi árakra is. Karácsony és húsvét előtt termelői árnövekedés tapasztalható. Ez azért is történik, mert jellemzően nyáron, vagy közvetlenül karácsony után olyan mértékű áreséseket élnek meg a termelők, amelyek következtében már veszteséget is elszenvednek. Az éves veszteség ellentételezésére a két csúcsidőszakban van lehetőség – magyarázta Pákozd Gergely. 

Az alelnök hangsúlyozta, hogy az eddig elmondott összefüggések egy normálisan működő időszakra vonatkoznak. 

– De most nem ilyen időszakban vagyunk, hiszen van hatósági ár a tojás esetében. Szabott árakkal maguk a termelők sem találkoztak korábban, ezeket a folyamatokat mi is csak most figyeljük. Ettől függetlenül, az Agrárgazdasági Kutatóintézet hivatalos adatai alapján megfigyelhető, hogy karácsony után a termelői, illetve csomagolóhelyi árak mutattak némi csökkenést. Ezek a húsvét közeledtével azonban kezdenek visszakúszni a korábbi szintekre. Arra nincs hatásunk, hogy a fogyasztók mit érzékelnek az árstop hatásából. A kereskedők árképzés- és kereskedelempolitikája a saját döntésük – részletezte Pákozd Gergely.

Az alelnök arról is szólt, hogy a hazai termelés nem képes száz százalékban kielégíteni a honi fogyasztást. Ezért, főleg ezekben a kiemelt időszakokban importra szorul az ország. Ennek részaránya csökkent az elmúlt években, de még most is mintegy 20 százalékra tehető. Ezekben a kiemelt időszakokban tehát nemcsak a belföldi, de az uniós tojásárak is befolyásolhatják a magyar termelői és fogyasztói árakat – normális időszakban. 

– Ha minden a jelenlegi trendek szerint alakul, akkor nem várható hiány húsvétra tojásból. Ezzel együtt szeretném felhívni a figyelmet, hogy érdemes elkezdeni a tojás beszerzését. A fogyasztói társadalom mindent az utolsó pillanatra hagy, de ne feledjük, ez esetben nem egy ipari termékről van szó. A tojástermelés nem úgy működik, hogy bekapcsolunk egy gépet, és azonnal lesz termék. A tyúkok meghatározott életritmus szerint tojnak. Ha nyugodtan akarjuk a húsvéti bevásárlást intézni, akkor fokozatosan töltsük fel otthon a tojáskészleteket. Nem kell a teljes mennyiséget megvenni rögtön, de ha épp szükségünk van tíz tojásra, akkor most vegyünk húszat, és legközelebb is így tegyünk. Ha minden héten veszünk egy kicsivel többet, az még az ünnepen is friss lesz – foglalta össze Pákozd Gergely.

Zomboriné Pap Mária nagyfügedi egyéni vállalkozó szabadtartású tojótyúk-állománya jelenleg 2500 egyed, ez a szám nem változott az utóbbi két évben.

– Az energia és a takarmány, illetve a csomagolás költségei 70-80 százalékkal emelkedtek a tavalyi évhez képest. A felvásárlási ár megszabott az árstop miatt. Az önálló értékesítés az áremelkedések miatt nehezebb, mivel mindenki az olcsó tojást keresi. Ezzel együtt a tojás még mindig egy olcsó terméknek számít, nem vettünk észre nagyobb visszaesést a fogyasztásában. Sajnos, a külföldről behozott olcsó tojás rossz minőségű, de az emberek inkább megveszik azt, mint a minőségi terméket. Ez a hazai termelők versenyképességét rontja. Mi ugyanis mindig a jó minőségre törekszünk. Mivel szabadtartású baromfit tartunk, a madárinfluenza veszélyére is ügyelünk. Szabadon akkor engedhetjük ki az állatokat, amikor már nincs fertőzésveszély. Sajnos, az áramfogyasztás ilyenkor megemelkedik, mivel egész nap bezárva kell őket tartani. Ezzel együtt rajtunk nem múlik, hogy elegendő tojás legyen húsvétra – foglalta össze Zomboriné Pap Mária.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában