Egri közgyűlés

2023.03.30. 12:02

Ez a politikai Muppet Show ne folytatódjon, kérte Kovács Cs. Tamás az egri közgyűlésben

Szabadi Martina Laura

Ülésezik az egri közgyűlés Archív

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A csütörtöki közgyűlésen Keresztes Zoltán (Momentum) arról beszélt, hogy a pártja mennyit tett az elkerülő útról tartott népszavazásért. Minczér Gábor alpolgármester erre azt mondta, hogy a Momentum hazug propagandáját elutasítja.

– Momentumos aktivisták a szüleimet próbálták meggyőzni arról, hogy a városvezetés, vagyis például én, nem akarjuk, hogy megépüljön az elkerülő út – mondta a felháborodott alpolgármester. Farkas Attila szintén felidézte, hogy a saját házukba is csengettek momentumos aktivisták.

– Ők engem akartak meggyőzni arról, hogy nem akar utat a városvezetés. Mikor közöltem, hogy én vagyok az egyik alpolgármester, megdöbbentek és azt mondták, arra kaptak utasítást, hogy ezt mondják az embereknek – magyarázta Farkas Attila.  

– Fogalmam sincs, hogy Farkas Attila miről beszél. Ott voltam az összes aktivista eligazításon. Soha nem mondtunk nekik ilyet. Ellenben Mirkóczki Ádám polgármester maga mondta el, hogy az ő kérésére hozták létre a hibrid nyomvonalat, tehát nem a külsőt támogatta – reagált Keresztes Zoltán.

– Ez hazugság, hazudsz! – torkolta le Minczér Gábor. Egyébként Mirkóczki Ádám portálunknak is beszámolt arról, hogy a hibrid nyomvonal az ő javaslata.

– Elnézést kérek, hogy egy új nyomvonallal próbáltam tágítani az egriek döntési lehetőségeit. Tavaly javasoltam, hogy tartsunk népszavazást mindegyik nyomvonalról – válaszolta Mirkóczki Ádám.

– Sok dolog elhangzott a keddi lakossági fórumon, ahol Lázár János miniszter is részt vett. A politikai szereplőknek mondott is néhány megfontolandó üzenetet. Én kérem, hogy ez a politikai Muppet Show ne folytatódjon – bár tény, hogy igen látványos, de igen sok időt vesz el – kérte Kovács Cs. Tamás. Ez követően a vasútállomás előtti térről beszélt, amely véleménye szerint életveszélyes, pedig többször is történt egyeztetés a MÁV-val. Kifejtette, tudja, hogy az Intermodális Csomópontban szerepel ez a terület, de nem várhat az aszfaltozás.  

– Szintén MÁV-terület a Rozália utcáról lefelé vezető zúzott köves szervízút, amelynek időről-időre rettenetes lesz a minősége. Az ott élők csak ezen az úton tudnak menni a Hadnagy és a Kertész utca felé. Kérem vegyük fel a kapcsolatot a MÁV-val – javasolta. 

A képviselők a hajléktalan problémáról illetve a vasút melletti hatalmas foghíj-telekről beszéltek. Császár Zoltán elmondta, hogy szerinte borzalmas látvány, sőt, értékvesztést is okoz a gazos, elhanyagolt terület a környező ingatlanokon a Deák Ferenc utcán. 

Mint ahogy arról már beszámoltunk, két előterjesztést is benyújtottak az építményadó csökkentéséhez. A képviselők végül Juhász Ádám (Fidesz-KDNP) képviselő javaslatát szavazták meg, ez 900 millió forintos bevételt jelent ez évben a városnak.  

A költségvetés módosításával kapcsolatban Orosz Lászlóné Fidesz-KDNP fracióvezető elmondta, hogy a sajtóhírekkel egyetemben ő is úgy látja, hogy a Wigner tervezett eladási bevétele nem is volt részletezve a költségvetésben. 

Mirkóczki Ádám erre azt mondta, hogy sokáig húzódott az eladás ügye. 

Mirkóczki Zita arról érdeklődött, hogy ha tudtak a kormányrendeletről, ami lehetővé teszi az egyházaknak az ingatlanok ingyenes átvételét, akkor hogy merték betervezni a Wigner eladását a költségvetésbe. 

Mirkóczki Ádám továbbra is azzal érvelt, hogy február végéig nem érkezett hivatalos levél a Hit Gyülekezetétől arról, hogy a Wignert kérik, ezért ők úgy vették, hogy azt majd eladhatja a város.

Oroján Sándor indítványaiban egyrészt a Média Eger Nonprofit Kft. támogatását emelné 60 millió forinttal az idegenforgalmi adóból. Szintén a cégnek szeretne 15 millió forint felhalmozási célú támogatást nyújtani a fejlesztési tartalékból, illetve a Kepes Intézet múzeumi közművelődési tevékenység támogatása címszám megemelését javasolja 5 millió forinttal az előző évi maradványokból. Szeretné továbbá, ha az útberuházások címszámon belül külön sorban nevesítenék a Lenkey János utca felújítását 40 millió forintból.

Orosz Lászlóné ismét elmondta, szerinte lehetetlen, hogy benne legyen a februárban elfogadott költségvetésben a Wigner eladása. Ezért nem akarja elfogadni a polgármester új költségvetési javaslatát, amely kevesebb főösszeggel számol, mint a februári.

Mirkóczki Ádám erre azt válaszolta, hogy a frakcióvezető kötekedik. Orosz Lászlóné erre hangsúlyozta, hogy azért akarja újra tárgyalni az egész költségvetést, mert még a gazdasági irodavezető sem biztos benne, hogy jó. Például nem tudják, mely összegek tartalmaznak fát és mely összegek nem.

Bódi Zsolt Juhász Tamás irodavezetőt a Vadrózsa utca sorsáról érdeklődött. Mint ismert, az utca aszfaltozását és vízelvezetését szorgalmazzák az ott élők. Juhász Tamás elmondta, hogy aktualizálni kell a terveket, engedélyeket kell kérni, illetve a majdani nyomvonalon két nagyfeszültségű oszlop található.  

A polgármester 10 perc szünetet rendelt el, hogy összefésüljék a költségvetés módosításait. 

A képviselők visszavonták a módosító javaslataikat a szünet után. A költségvetést nem szavazták meg. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában