Döntöttek

2023.03.30. 17:26

Közgyűlés: egyházi tulajdonba kerültek az egri iskolák épületei

A szünet utána Vitkovics-projekttel folytatódott az egri közgyűlés.

HEOL

Mirkóczki Ádám egri polgármester

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az utolsó pillanatban vagyunk, ugyanis idén be kell fejezni, de eddig semmi sem történt. Az épület felújítása során művészeti és szabadidő komplexum kialakítása és turisztikai attrakcióvá történő fejlesztése történne meg. Mindezt 50 százalékos tartalomcsökkentéssel még meg lehetne valósítani, de ha most nem döntenek Mirkóczki Zita szerint, akkor elbukják a támogatást.  

– Az előterjesztés célja, hogy ez a több, mint 6 éve húzódó projekt sikerrel zárulhasson, és azt be lehessen fejezni még az operatív program zárása előtt. A belváros szélén lévő, a volt Egrix-Egal helyén található leromlott állapotú, gazos, kihasználatlan területet, már-már „tájsebet” rehabilitáljuk, újra visszaadhassuk az egrieknek és az ide látogató turistáknak.  

A város konzorciumi partnerével, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyével közös pályázatot nyújtott be „Művészeti és szabadidő komplexum kialakítása és turisztikai attrakcióvá történő fejlesztése Egerben” címmel. A  TOP-forrás 590 millió forint volt.  

Az eredeti fejlesztés tartalmazta a Szent Miklós görögkeleti szerb templom (Rác-templom) és környezetének felújítását (beleértve a műemléki lépcsősort), a Vitkovics Ház kiállítótérré, múzeummá alakítását, pénztár, mini shop, vizesblokk kialakítását, ott a zöldfelület megújítását, világítási- és kamerarendszer kiépítését. A beavatkozások másik pólusa a Széchenyi u. 57-61. és a Ráckapu tér 1. szám alatti, korábban Egrix, Egal teljes rehabilitációja volt. Itt a 2011 óta nem üzemelő, leromlott extrém sportpálya területének átalakítása, a területen lévő ingatlan elbontása, ott egy új épület kialakítása kerékpárszervízzel és kerékpárosbolttal, vizesblokkokkal szerepelt. Olyan extrémsport park jött volna létre, amely lehetőséget ad BMX, extrém roller és görkorcsolya, gördeszka sportok gyakorlására. A pályázat hangsúlyos eleme volt még az Eger-Egerszalók kerékpárút egri szakaszának megépítése.  

A projekt során az egyes elemek előkészítettsége más-más fázisban tartott, ami rendkívül megnehezítette az egyes tevékenységek együttes kezelését. A kerékpárút fejlesztése TOP-forráson kívül valósult meg, így ez az elem már korábban kiesett a projektből. 2019. május 29-én a Budai Szerb Ortodox Egyház jelezte, hogy a projekt keretében kötött konzorciumi megállapodását felbontja, miután a Rác-templom teljeskörű felújítására kiírt közbeszerzési eljárások eredménytelenül zárultak.  

A területen régészeti feltárásokat folytattak, ahol megtalálták a régi városfal egy szakaszát. Mivel a terület ezen részére építeni tilos, ez ismételten szűkíti a beruházás lehetőségeit. Az önkormányzat az eredetileg tervezett projektelemek közül a MÉSZ park, Egrix/Egal területéről rendelkezik.  

– A Városfejlesztési Kft. idén januárban-februárban egyeztetéseket folytatott az Államkincstárral (mint közreműködő szervezettel) és az Irányító Hatósággal, valamint közbeszerzési szakértővel, melynek eredményeként rögzíthető, hogy a projekt kivitelezése csökkentett műszaki tartalommal megvalósítható oly módon, hogy a műszaki tartalom módosítása nem lépheti túl az 50 százalékos mértéket. Mivel rohamosan közeledik a 2014-2020-as ciklus operatív programjainak zárása, valószínűsíthető, hogy egy újabb közbeszerzési eljárás lebonyolítása esetén kifutnánk a rendelkezésre álló megvalósítási időből. Ezért célszerű a 2019-ben lebonyolított eredményes közbeszerzési eljáráshoz igazítani a projekt ütemezését, és a lehető leghamarabb megkezdeni a kivitelezési munkálatokat.  A megvalósítás érdekében szükség van az elmúlt 2-3 évben elmulasztott adminisztratív és pénzügyi intézkedések, módosítások mielőbbi végrehajtására – ezeket célozzák az előterjesztés határozati javaslatai. Ezek szerint hivatalosan is rendezni kell a Budai Szerb Ortodox Egyház, mint konzorciumi partner kilépését a projektből, egyúttal az önkormányzatnak nyilatkoznia kell, hogy a projektet önállóan is meg kívánja valósítani. A megvalósítás érdekében be kell nyújtani az önkormányzat igényét a teljes projektösszegre – magyarázta Mirkóczki Zita az előterjesztésben.  

Vagy megújítják a Vitkovics házat és kialakítanak az Egál helyén egy kerékpárkölcsönzőt, látogatók fogadására alkalmas helyet, pénztárral, ajándékbolttal, mosdókkal, valamint egy szabadidő parkot extrém kerékpáros elemekkel, vagy visszafizetik az összeget, szögezte le.

Mirkóczki Ádám szerint más akadályai is vannak a projektnek. Kérte, hogy Spisák György aljegyző fejtse ki ezeket. 

– A kivitelező állítása szerint szóbeli megrendelésre földmunkákat végzett, amiért 30 millió forintos követelést támasztott, ez befolyásolja a projektet. Az ortodox templom a mai napig benne van a projektben, mint megvalósítandó elem. Nem értjük, hogy hol tart a projekt, hol maradt abba a Városfejlesztési Kft.-nél. Mi is azt szeretnénk, hogy haladjon, de ahhoz komolyan utána kell nézni a dolgoknak – emelte ki az aljegyző. 

 A Városfejlesztési Kft. azon kívül, hogy „Hogy vagy?” semmilyen kérdésre nem tud válaszolni. Én most azt sem tudom, hogy ki a cég vezetője. Nagy István lemondott, majd szavaztunk arról, hogy váltsuk le, de ezt az Evat igazgatósági ülésén tudomásom szerint napirendre sem tűzte. Én javaslom, hogy a pályázatokat vonjuk vissza az önkormányzathoz., mert minden perc míg a cégnél vannak a TOP-források, elpocsékolt idő – mondta Mirkóczki Ádám.

– Ne soroljuk már, hogy mikor mi nem történt meg! Én nem akarok erről beszélni. Nem akarok több mint félmilliárd forintot visszafizetni. Azért nem, mert úgy marad ez a terület, ahogy most kinéz, és soha az életben még egyszer nem kapunk rá pénzt. Az önkormányzatnak meg nem lesz rá pénze. Én azt akarom, hogy megvalósuljon. Hogy a többi projekttel, például a Sas 2-vel mi lesz, azt nem tudom – hangsúlyozta Mirkóczki Zita.

– Ebben egyetértünk, csakhogy a Városfejlesztési Kft. jelenlegi állományával nem képes a projektek lebonyolítására – mondta Spisák György.

– Fejezzük már be a siránkozást és mutogatást, hogy nem volt előkészítve és rossz az indikátorszám, de ha Eger így halad, akkor idén kétmilliárd forintot fizethet vissza. Polgármester úr, ne siránkozzon, egyeztessen, az a dolga egy polgármesternek – mondta Kovács Cs. Tamás.

Szűcs Tamás, az Evat ügyvezetője ekkor elmondta, Kovács Ágnes a városfejlesztési cég igazgatója, éppen úgy, ahogy a közgyűlés döntött.  

Oroján Sándor felidézte, hogy egy polgármester bukott eddig el projekteket. Az pedig Mirkóczki Ádám volt. 

– Egy határidő módosítás miatt buktunk el egy iparterület fejlesztést több száz millió értékben. Szintén elbukta a napelem programot – hangsúlyozta Oroján Sándor. 

– Aljegyző úr és polgármester úr próbálja az elmúlt 3 és fél év mulasztásait rátolni a városfejlesztési cégre – mondta dr. Csetneki Attila (Fidesz-KDNP) képviselő.

– Ki az, aki vállalja a felelősséget, hogy a projektek el fognak készülni a jelenlegi polgármesteri infrastruktúrával? Mert ha van ilyen ember, akkor jó szívvel támogatom Mirkóczki Ádám módosítását és akkor le lehet zárni a vitát – kérdezte Kovács. Cs. Tamás. Mirkóczki Ádám azt mondta, hogy ő vállalja a felelősséget.

Névszerinti szavazással döntöttek a módosító javaslatról, amely az össze TOP-projektet az önkormányzathoz delegálná vissza.

A szavazás: Farkas Attila, Földvári Győző, Mirkóczki Ádám, Minczér Gábor, Pócs Alfréd és Sós Tamás szavazott igennel, Pápai Ákos tartózkodott.

A projekt mielőbbi folytatására igennel szavaztak. 

Mirkóczki Ádám az épületek egyházi tulajdonba adásáról szóló előterjesztésnél elmondta, a vonatkozó kormányrendelet szerint csak addig marad az egyházak tulajdonában, míg ott oktatási tevékenységet folytatnak, egyébként visszakerül az önkormányzathoz. 

– Azt is figyelembe kell venni, hogy ezeket az épületeket fel kellene újítani, s az önkormányzatnak nincs erre pénze – mondta. 

Komlósi Csaba elmondta, nem fog igennel szavazni. Keresztes Zoltán pedig azt mondta, volt olyan önkormányzat, aki nem szavazta meg és letett az adott egyház az épületről. Szerinte Strasbourgig kellene menniük az ügyben. 

A Wigner átadását megszavazták. Tiszáninneni Református Egyházkerület megkapta a Deák Ferenc utca 19-et, a katolikus egyház pedig az Andrássyt.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában