Közlemény

2023.03.08. 18:40

Feljelentést tett az Evat Zrt. a Katona téri parkolóház ügyében

Ismeretlen tettes ellen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt tett feljelentést az EVAT Zrt. vezetése az egri Katona téri parkolóházzal összefüggésben.

HEOL

Az Evat Zrt. Zalár úti irodája

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Mint ismert 2010. február 11-én az egri önkormányzat szerződést kötött az Agria Parkoló Kft-vel arra, hogy az az önkormányzat által biztosított területre parkolóházat épít. Az EVAT Zrt. szerkesztőségünkhöz szerda este eljuttatott közleményében arról számolt be, hogy az épület tulajdonjoga az Agria Parkoló Kft-nél maradt, a bérlésére és üzemeltetésre a város vagyonkezelő cégét, az EVAT Zrt.-t jelölték ki. Az EVAT és a Kft. között hat évre szóló bérleti szerződés jött létre azzal, hogy az EVAT-nak az ügyletből származó kiadásait megtéríti az önkormányzat. 

A hat évre kötött bérleti szerződésben szerepelt az is, hogy annak lejártával 30 napon belül az önkormányzat fix, 426.600.000 forintos vételáron megvásárolhatja az ingatlant vagy vevőt jelölhet ki rá. Ha nem él ezzel a lehetőséggel, akkor az önkormányzat vagy az általa kijelölt önkormányzati tulajdonú cég köteles tovább bérelni azt még 15 évig.

Mint a közleményben írták, az eredeti bérleti szerződés 2020. áprilisában lejárt, de az önkormányzat nem élt sem a vásárlási, sem a vevőkijelölési jogával és nem kötötte meg az újabb bérleti szerződést sem. Ennek ellenére az EVAT Zrt. tovább fizette a bérleti díjat az Agria Parkoló Kft-nek. A rendezetlen jogi helyzet komoly vagyoni hátrányt okozott mind az önkormányzatnak, mind az EVAT Zrt-nek.

Jelen állás szerint az önkormányzat már csak több, mint 162 millió forinttal drágábban vehetné meg a parkolóházat, az EVAT pedig több, mint 220 millió forintos kárt szenvedett el azzal, hogy fizette a parkolóház bérleti díját, amit az önkormányzat nem térített meg neki.

A fentiekre tekintettel az EVAT Zrt. vezetése úgy döntött, hogy jogi úton szerez érvényt az igazának. Ennek első lépése a most megtett büntető feljelentés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában