Illegális hulladék

2023.03.17. 13:55

Hetente telik meg mások szemetével az Abasár melletti magánterület

A tulajdonos évek óta szélmalomharcot vív, se úttorlasz, se vadkamera nem állítja meg a szemetelőket.

Sz. Sz. I.

A legutóbbi hét "termése" a területen

Forrás: Juhász Gábor/Facebook

A gyöngyösi származású, jelenleg Budapesten élő Juhász Gábor a következő bejegyzést tette közzé a minap az egyik közösségi oldalon:

"Kedves markazi és abasári lakosok! Aki eddig a Markaz és Abasár közötti volt katonai területen helyezte el kommunális-, építkezési- vagy veszélyes hulladékát, kérem többé ne tegye!! Sajnos éveken át tették ezt emberek büntetlenül. A területre kamerák lettek kihelyezve, az ilyen cselekedet hatósági eljárást fog maga után vonni. Az utolsó csomag szemétért pedig jelentkezzen a jogos tulajdonos, akinek személye számomra már ismert, tekintve, hogy a szemétben hagyta postai levelét, amin az adatai fellelhetőek!"

Portálunk érdeklődésére Juhász Gábor résztulajdonos elmondta, hogy egy markazi lakos lakcímével lett tisztában. Arról is beszélt, hogy az édesapjáé volt ez az Abasár határában található terület, aki még anno, a privatizáció során vette meg. Azóta olyan családok a résztulajdonosok, amelyek között nincs egyetértés a terület hasznosítását illetően.

– Én szeretnék itt állatokat tartani, ökogazdálkodást folytatni, de a másik család nem úgy áll hozzá, hogy elkezdhessem. Hetven hektár területrészünk van itt, de az osztatlan közös tulajdon nem tudok hozzálátni a terveim megvalósításához. Addig is, amíg nem tudok itt gazdálkodni, azaz nem vagyok jelen nap mint nap és emberek sincsenek jelen a gazdaságban, próbálom rendben tartani a területet, és annak állagát megóvni. Az elmúlt évek során azonban az egykori honvédségi torony felőli területre a környékbeli lakosok elkezdték kihordani a szemetet. Minden van benne, válogatás nélkül: különböző műanyaghulladékok, veszélyes hulladék, például hullámpala, de betontörmelék is. Már egy éve küzdök, lezárattam az utat, de nem lehetett olyan súlyokkal rögzíteni az úttorlaszt, hogy ne lehetne elmozdítani. Két ember elbír vele. Így, az elmúlt egy évben is folyamatosan szállítottam el mások szemetét. Próbálom valahogy tetten érni az elkövetőket, de úgy nehéz, ha nem vagyok ott. Vadkamerával is próbálkoztam, de még nem zöld a természet, és könnyen kiszúrható, hol van elhelyezve. Az elmúlt hét elején szállították el legutóbb szemetet, és most vasárnap, amikor szétnéztem, már megint 3-4 zsáknyi hulladék ott volt – részletezte Juhász Gábor.

Kazsu Attila, Abasár polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, tudnak arról, hogy a magánterületen folyamatosan keletkezik hulladék.

– A terület tulajdonosa, Juhász Gábor megkeresett bennünket is ezzel kapcsolatban. Valóban jelentős probléma ez. A honvédség által korábban használt útvonalon érhető el az ő területe. Mi annak idején javasoltuk neki a megközelítési útvonal lezárását, bár jeleztük, ez csak azt eredményezné, hogy nem nála jelentkezne az illegális szemét, hanem más területre kapnának rá az elkövetők. Az a véleményem, hogy ha törvénymódosítással, a járművek rendszáma alapján objektív felelősség lenne bevezetve, akkor a kamerafelvétel alapján nagyon hatékonyan működhetne a hulladékhegyek felszámolása. Egyelőre ettől messze vagyunk, így a terület tulajdonosa köteles elszállítani a földjére szórt limlomot. Teszi ezt mindenki a saját pénzéből, az önkormányzatok sem kapnak semmilyen forrást erre a feladatra, pedig többmillióra rúg nálunk is évente az önkormányzati területek megszabadítása az illegális hulladéktól. A fellelt szemét miatt a büntetést viszont megkapjuk, ha a mi területünkön van – bosszankodott Kazsu Attila.

Holló László, Markaz polgármestere Juhász Gábor internetes bejegyzésével kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy az önkormányzatuk, mint fogalmazott, sajnos vagy szerencsére eddig nem kapott jelzést a tulajdonostól a problémával kapcsolatban. Azt azonban hozzátette, hogy a településükön is komoly gondot okoz a szemetelés, az illegális hulladéklerakás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában