Március 15.

2023.03.15. 12:54

Horváth Richárd: Aki a szabadságot a szívében is hordozza, az nekünk szövetségesünk + fotók

Hatvanban a Kossuth téren emlékeztek meg az 1848-as forradalom és az azt követő szabadságharc kitöréséről. Minden az előzetes tervek szerint alakult, annak ellenére, hogy délelőtt a Zagyva-parti településen is szakadt az eső.

T. O.

Hatvanban is emlékeztek

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Az ünnepség szónoka Horváth Richárd polgármester volt, aki szerint a magyar szabadságharc a modern nemzeti identitás talán legfontosabb alapkövévé vált. Kimondta ugyanis egyrészt, hogy Magyarországnak függetlennek kell lennie minden más hatalomtól, azaz szabadságot követelt az ország számára. Ugyanakkor hangsúlyozta az egyének, a magyar emberek szabadságjogainak fontosságát is. Magyarországra tehát nemcsak, mint országra, hanem mint a magyar emberek összességére, közösségére is tekintett – húzta alá.

– E kettősség a mai napig fontos fundamentuma és gerince a magyar nemzeti identitásnak, s azoknak az értékeknek, melyek egy közösségbe terelnek minden magyart. Hiszünk abban, hogy a különbözőségeinkben sokkal inkább erő és lehetőség rejlik, mint veszély – mondta az önkormányzat vezetője.

– Szabadságunk minden nap megmérettetik abban, hogy hogyan viszonyulunk másokhoz, mennyire fogadjuk el mások eltérő véleményét. Aki pedig a szabadságot nemcsak a száján, de a szívében is hordozza, az nekünk természetes társunk és szövetségesünk – jelentette ki Horváth Richárd.

Az ünnepségen a Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium növendékei adtak műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában