Űrutazás

2023.03.07. 19:40

Kétszázból négyen maradtak: az űrhajósjelöltek közt a hatvani mérnök, Cserényi Gyula is

A 33 éves Cserényi Gyula erősáramú villamosmérnök és korábban a Bosch-gyárban dolgozott.

HEOL

Balról jobbra: Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András

Forrás: Hír TV

Kétszáznál több pályázóból négyen maradtak bent az Európai Űrügynökség és a HUNOR program szigorú szűrővizsgálatain, melynek végeredményeként a tervek szerint 2024-ben magyar űrhajós juthat el a Nemzetközi Űrállomásra. A kutatóűrhajós program keddi sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozták a négy jelölt kilétét.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint az elsőként bemutatkozott Szakály András negyvenéves repülőgéptervező mérnök, aki dolgozott a repülőgépiparág óriásainál, kis cégeknél és külföldön is. Legutóbb egy 120 fős csapatot vezetett, amellyel elektromos meghajtású repülő prototípusát tervezték meg. Másodikként Schlégl Ádámot ismerhette meg a nyilvánosság, aki 33 éves klinikai ortopédsebész, szakorvosként a tumorsebészetre specializálódott. Emellett egyetemi oktató, fekete öves karatemester és járt már a Himalája csúcsán.

A harmadik jelölt a hatvani Cserényi Gyula, aki szintén 33 éves, erősáramú villamosmérnök, korábban a Bosch-gyárban dolgozott. Sportember, az általa első számúként űzött sport az akadályfutás. A jelölt arról beszélt, hogy az emberi életre leselkedő veszély sokkal nagyobb az űrállomás területén, valamint az űrhajósokra bízott technológia is pótolhatatlan. 

A negyedik jelölt Kapu Tibor, 31 éves nyíregyházi fejlesztőmérnök. Dolgozott a gyógyszeriparban, hibridautók akkumulátorával, majd űrhajósok sugárzásvédelmét szolgáló ruhák fejlesztésében. Ejtőernyősként már 38-szor ugrott, 19-szer futotta le a félmaratont.

A programban végül csak két jelölt maradhat, egy űrhajós és a tartalék, akiket a program honlapja szerint egy durván féléves képzés vár majd az Amerikai Egyesült Államokban, Houstonban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában