Állatkínzás

2023.03.09. 13:55

Kutyatámadás, tetemek a vízóraaknában: nem csak a kóbor ebekkel van gond Gyöngyösön

A Harmadosztályon emberekre támadó kutyáról tudták az ott élők, hogy harapós állat.

Szabó István

Az elmúlt héten két felkavaró eset is napvilágot látott Gyöngyösön, mindkettő ebekkel kapcsolatos. Kutyatámadás történt pénteken Gyöngyösön a Harmadosztály városrészben az Erdélyi téren. A rendőrségi közlés szerint egy idősebb nő és egy fiatalabb férfi sétált a környéken, amikor azt látták, hogy egy kapun kirohan feléjük egy kutya. Egyiküket lábon, másikukat nyakon harapta. Úgy tudni, ekkor az áldozatok követ dobtak az állat felé, s az időközben megjelenő gazda hívására az eb is visszament a kertbe. A mentőszolgálat arról adott hírt, hogy a megtámadottak nem sérültek meg súlyosan, de további ellátásra a hatvani kórházba szállították őket.

Pár nappal előtte egy csontsovány kutyát mentettek ki egy Petőfi utcai vízóraaknából az ebrendészeti telep dolgozói. Tájékoztatásuk szerint az életben maradt fiatal szuka kutyát túl sokszor fialtatták, és csippel sem látták el. Közölték továbbá, hogy az aknában elpusztult ebeket is találtak, több állat teteme már bomlásnak indult. 

Az Erdélyi téren történt a kutyatámadás
Illusztráció: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Palotai Dóra, a gyöngyösi ebrendészet vezetője portálunk érdeklődésére úgy fogalmazott, sajnos nem kirívó esetekről van szó, ezeken a városrészeken ilyesmi előfordul. 

– A vízóraaknából kimentett kutya esetben nincs kit feljelenteni. Az elkövető ismeretlen, az állatban csip nem volt, és nyilván senki sem fogja bevallani, hogy ő tette. Az agyonfialtatott kutyával kapcsolatban valószínű, hogy valahol szaporító tevékenykedik. Erre vonatkozóan azonban nincs adat, bejelentés sem történt még – foglalta össze Palotai Dóra.

A szaporítást – ami nem azonos a tenyésztéssel – 2022. január elseje óta bűncselekménnyé nyilvánította az állatvédelmi törvény. Rudas Aranka, a hatvani székhelyű Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány elnöke korábban már elmondta, hogy a szaporítók a szörnyű körülmények között, nem egyszer sötét pincékben belterjesen szaporított, ezért beteg, gyorsan elpusztuló egyedeket a nagy pénz reményében kamionszámra viszik külföldre. Sok kölyköt szoptatós korában elválasztanak az anyjától, ezek zöme elpusztul a hosszú úton. Az értük kapott pénzért a szaporítók nem adóznak. Ezzel a becsületes tenyésztőknek is kárt okoznak, hiszen mélyen az áraik alatt tudják adni a kölyköket, jellemzően piacok szélén, az autóik csomagtartójából.

Az Erdélyi téri kutyatámadással kapcsolatban Palotai Dóra arról beszélt, hogy zajlik a rendőrségi eljárás.

– A támadást elkövető kutya nálunk van elhelyezve megfigyelésre. A hatósági állatorvost várjuk, de a kórháztól még nem érkezett meg a jelentés a történtekről. Nem kockáztatjuk meg, hogy bemenjünk az ebhez, mert nem tudjuk, miért támadt emberekre A Harmadosztályon élők nem mondanak róla semmit. A rácsokon kívülről látjuk el, takarítjuk a helyét. Ami a sorsát illeti, arról a hatóság dönt – fogalmazott Palotai Dóra.

Bárdosné Kocsis Éva önkormányzati képviselő megkérdezte a Harmadosztályon élőket a történtekről, hiszen a telep az ő körzetéhez tartozik.

– A kutyatámadás itt nem jellemző, nem gyakori. Az igaz, hogy sok kutya van, de a gazdáik figyelnek arra, hogy a hamis ebek nem jussanak ki az utcára. Az esettel kapcsolatban a telepen élők azt mondták nekem, hogy azon az ingatlanon, ahonnan a támadó kutya kiszabadult, több nagy testű példány is van. Azt is jól tudják hogy harapós az állat, és a környékbeliek elmondása szerint a tulajdonos család nem mindig figyel rá. Az ott élők szerint nem is a szóban forgó ingatlan felé ment a megtámadott nő és a fiatal férfi, hanem magán a téren, a kutya ott rohant rájuk és harapta meg őket. A sérültek szintén a telep lakói.  A megtámadott nő lánya rögtön értesítette a mentőket, meg a rendőrséget, és hamar tudomására jutott az ebrendészetnek is az eset. A telep lakói nekem azt mondták, hogy a megsérült nő már az otthonában van, jól érzi magát – foglalta össze Bárdosné Kocsis Éva.

Ferenczy Dániel, a gyöngyösi városrendészet igazgatója szerint ezek a nem hétköznapi esetek, szerencsére nem jellemzőek a városban. 

– A kollégáim például naponta járőröznek a Harmadosztály területén is, rájuk még nem támadt kutya. Kóbor ebek viszont vannak ott is, ezeket a közterület-felügyelők mindig jelzik az ebrendésznek. Aki felügyelet nélkül kóborolni hagyja a kutyáját, azzal szemben eljárnak a kollégáim. A kutyatámadásnál egyértelmű az eset, a rendőrség be tudta azonosítani a gazdát. Ez tiszta helyzet. A beazonosításnál a csip szokott még segíteni. Ha ez nincs az állatban, és nem tudni, melyik épületből, ingatlanról jött ki, akkor az állat kóbor kutyának minősül, és a gyepmester elviszi. A környéken esetlegesen folytatott kutyaszaporításról eddig semmilyen információt nem kaptunk – összegezte Ferenczy Dániel.  

Gyöngyösön komoly gondot okoz a kóbor ebek magas száma másutt is, különösen a város másik szegregátumában, a Durandában. Kévés Tamás alpolgármester, a durandai városrész önkormányzati képviselője kezdeményezésére idén széles körű összefogással kezdődött meg a helyzet normalizálása, ez várhatóan hosszú folyamat. 

– A legfontosabb teendőnk, hogy a felelős állattartás fontosságát és követelményét próbáljuk meg elültetni az ott élők fejében – fogalmazott Kévés Tamás.

Kiemelt képünk illusztráció, forrás Shutterstock.

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában