Főszékesegyház

2023.03.01. 19:56

Leemelik a főoltárképet is az Egri bazilikában, a vászonfestményeket már restaurálják

A vászonfestmények tisztítása folyik, jövő héten az állványzaton is dolgoznak már a főhajóban.

Tóth Balázs

Leszedték a festményeket, hogy tudjanak dolgozni rajtuk

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Amíg az egri bazilika felújításának második ütemében az aljzatbetonozás és az állványozás zajlott, a festő restaurátorok sem voltak restek és hozzákezdtek a káptalani sekrestye és a vászonfestmények helyreállításához. Győri Lajos, a csapat vezetője elmondta, a vászonképeket leemelték a falakról, megelőzendő a koszolódásukat és károsodásukat, s műterembe szállították. Így a műhelyben van például a Krisztus megkeresztelését, vagy a Szent Mihályt ábrázoló festmény is. 

Egy-két héten belül leemelik a falról a főoltárképet is, mivel azonban azt csak a székesegyház főbejáratán lehetne kivinni, a másik térbe azonban nem tudnak átmenni, így egy helyben felállítandó műteremben fognak rajta dolgozni. A csapatban 7-10-en dolgoznak, jövő héten teljes létszámban a bazilikában lehetnek majd.

- A festmények tisztítása megtörtént, várjuk, hogy kipárologjanak, egy-két héten belül pedig levesszük őket a feszítő keretekről. Vannak, amelyek épek, vannak, amelyeket cserélni kell újra, másokat meg kell erősíteni. A visszafeszítést a finomtömítés és a lakkozás követi, az izoláló lakkréteg után kerül rá a restaurált festék, itt-ott szükség van rá. Bár a képek magasan voltak, a tisztogatásuk néhol nyomott hagyott a festményeken, vannak rajtuk karcolások, kopások. Pár festékpattogást kell rögzíteni, majd egy hónap múltán még egy zárólakkozás követi a műveletet. Szeptemberre visszakerülhetnek a festmények az eredeti helyükre – mondta Győri Lajos.

A restaurátor kifejtette, napokon belül befejeződik az állványozás a bazilikában, majd azt még át kell vennie a munkavédelmi szakembernek. Azokon az állványzatokon, ahol ez már egy hete megtörtént, ott már fölmentek a restaurátorok hozzákezdhetnek a tisztításnak, konzerválásnak.

A káptalani sekrestye falain is dolgoztak már a művészek. Amíg a nagy térben zajlott a munka, addig a kis, fűthető térben dolgoztak, letisztították a falakat és a plafont, valamint felvitték az alapszíneket is. Győri Lajos szerint 75-80 százalékos készültségnél tartanak. Mivel azonban még zajlik tetőzet felújítása, nem fejezik be teljesen a munkát. Előfordulhat beázás, vagy akár a terem fölötti térben való rázkódás, terhelés miatt is keletkezhet repedés, ezért azt a részt csak az építési munkálatok befejezése után restaurálják, hogy ne egy kész munka menjen esetleg tönkre.

Győri Lajostól azt is megtudtuk, a csapat már megszokta a magasban zajló munkát, hiszen kisebb templomokban is van 15 méteres belmagasság, több szintes állványzaton kell dolgozniuk. Az első ütemben felújított nagy kupola azért nekik is kihívást jelentett.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában