Mutatványos eszköz

2023.03.20. 19:56

Lesz lovashintó, az óriáskeréknek majdnem mennie kellett Egerből - bizottsági döntés szerint legalábbis

A lovashintó gyakorlatilag kérdés nélkül átment, de az óriáskerék többek szemét bántja.

Szabadi Martina Laura

Lehet, hogy máshová teszik az óriáskereket

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Hétfő délután tárgyalta  a Városi Urbanisztikai, Klíma és Környezetvédelmi Bizottság két érdekes előterjesztés ügyét, az első a a lovaskocsis városnézés ötlete. Az Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft.-t kereste meg Szabados Csaba, az Ardónia Bt. vezetője azzal, hogy Eger turisztikailag frekventált részén lovashintós városnéző szolgáltatást szeretne üzemeltetni. A városi cég vezetője Törőcsik Gábor elmondta, a korábban portálunk által is ismertetett útvonalat többször is egyeztették a szakirodákkal.

– Felmerültek a sajtóban megjelent hír nyomán állatvédelmi, közlekedési és higiéniai kérdések is. A potyadék összegyűjtésére erre használatos eszközt biztosítanak majd. A közlekedés szempontjából, azt hiszem, nem fogja nagyban fenntartani az autósokat, de nyilván érezhető lesz, hogy lovaskocsi van a városban. Ez egy élményelem, nem alsó árkategóriás szolgáltatás – fogalmazott Törőcsik Gábor, aki szerint turisztikai szempontból jól jön majd a városnak a lovak jelenléte. Az ülésen az is felmerült, hogy megnéznek egy szezont, majd kiderül, hogy marad-e a lovasszolgáltatás. 

– Ezek hucul lovak, a terepviszonyokhoz képest a belváros nem annyira megterhelő. Amennyiben a létszükségletüknek megfelelő takarmány és víz rendelkezésre áll, el tudják végezni a feladatot, nem lesz egészségügyi problémájuk. Ettől azok a lovak csak keményebb munkát végeznek – mondta Szabados Csaba. Ismertette, a potyadékfogón túl másra nincs szükség, a lovak ugyanis csak álló helyzetben képesek vizelni, ezt majd a Tinódi téren végzik, vödrökbe. Hozzátette, természetesen mindennemű végterméket megfelelően gyűjt, majd elszállít a tulajdonos.

– A lovak jól képzettek, nem zavarja őket a tömeg sem. A Maklári úton sem tartják fel a forgalmat, az útvonal nagy részén ugyanis óránkénti 30 kilométeres sebesség a megengedett – tette hozzá. Négy igennel támogatták a javaslatot.

Az óriáskerék kérdése már kissé megosztóbb volt. Annak háttere, hogy letelik a hónap végén az egy év közterület-használati megállapodás, ám az MVM nem hajlandó tovább ideiglenes bekötéssel engedni a működést. 

„A mutatványos eszköz jelenleg közvetlenül kapja az áramot az MVM Zrt.-től a Centrum Áruház külső homlokzatára szerelt ideiglenes mérőóra szekrényből. Az MVM Zrt. tájékoztatta szakirodánkat arról, hogy a gazdasági társaság az elmúlt években ideiglenes bekötéssel biztosította a berendezés áramellátását, melyet a továbbiakban nem engedélyez. Felhívták a figyelmünket arra, hogy amennyiben marad az óriáskerék a Gárdonyi Géza téren, úgy végleges bekötést szükséges kiépíteni.” – olvasható az előterjesztésben. 

Az ülésen felmerült, hogy a kerék elfoglalja a Gárdonyi Géza teret, az pedig elvesztette identitását, illetve nem igazán illeszkedik a városképbe. Hacsi Tamás tájépítész szerint nem szerencsés a helyszín, Punyi Imre építész is hasonló véleményen volt. Javasolták, keressenek másik helyszínt neki. Ám az üzemeltető Dankeschön Kft. képviseletében Pick Andreas ügyvezető elmondta, ha új helyszínre kell vinni, amely nem elég frekventál, akkor egyszerűen elviszik a kereket. 

– Minden kerék, amelyet üzemeltetünk, belvárosban van, több nagyvárosban is Európában. Így is kevés jelenleg a turista, kevésbé frekventáltabb helyen még inkább – mondta, majd végül azt javasolta, hogy szeptember végéig támogassa a bizottság a közterület-használatot, s közben esetleg tárgyalhatnak új helyszínről. A szakiroda jelzése szerint egyébként az sem biztos, hogy a terhelés miatt van másik olyan helyszín Egerben, ahol balesetveszély kizárásával fel lehet állítani az óriáskereket. A bizottság végül három igennel támogatta a mutatványos eszköz maradását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában