Zöldhulladék

2023.03.02. 12:15

Márciustól nem ad zsákot a PEVIK a zöldhulladék gyűjtéshez

Márciustól minden ingatlantulajdonosnak saját zsákban kell gyűjteni a zöldhulladékot. Csak így viszi el a szolgáltató.

B. K.

Márciustól a PEVIK szolgáltatási területén a közszolgáltató, a Szelektív Nonprofit Kft. előírásai szerint történik a zöldhulladék gyűjtése. A korábban biztosított, biológiailag lebomló gyűjtőzsákok rendszere megszűnik. Sajnos a zsákok lebomlása nem volt kellően gyors és alapos, így a zöldhulladékból gyenge minőségű komposzt készült - tájékoztatta portálunkat Eged Renátó, a cég vezetője. 

Az új gyűjtési rendszer változásai az alábbiakban foglalhatók össze. A közszolgáltató a továbbiakban nem biztosít díjmentes, biológiailag lebomló zöldhulladék-gyűjtő zsákot. A zöldhulladékot minden ingatlanhasználónak saját zsákban, vagy egy erre rendszeresített és egyértelműen jelölt külön edényzetben kell gyűjteni.

A PEVIK kollégái a zöldhulladékot a kihelyezett zsákokból kiürítik, majd az üres zsákot az ingatlannál hagyják. Ha megfelelő állapotban van a zsák, azt az ingatlanhasználó újra felhasználhatja a következő zöldhulladék-gyűjtés alkalmával. Ha elhasználódott vagy elszakadt, a szelektív hulladék közé, a sárga kukába helyezhető. 

A legtöbb településen eddig érvényben lévő három zsákos mennyiségi korlátot felemeli a cég, márciustól alkalmanként minden ingatlanból fél köbméter zöldhulladékot - és további fél köbméter kötegelt ágat, gallyat - helyezhetnek ki, amit a cég az eddig megszokott módon elszállít.

Azt is kéri a társaság, hogy lehetőleg a zöldhulladék gyűjtésére használt zsák szája maradjon nyitva, hogy könnyebben kiüríthessék. 

A korábbról megmaradt zöld vagy fehér színű hulladék-gyűjtő zsákokat még fel lehet használni, de ürítés után ezeket is az ingatlannál hagyják.

A cég ügyfélszolgálatán továbbra is lehet zsákot vásárolni a többlethulladékhoz.

Az új gyűjtési rendszerrel biztosítható, hogy a zöldhulladék tisztán, jobb minőségben komposztálható legyen. Kérdés esetén a társaság ügyfélszolgálatán bárkinek készséggel nyújtanak felvilágosítást. 

Kiemelt képünk illusztráció, Shutterstock

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában