Petőfi 200

2023.03.20. 10:47

Marhavérrel öntözték Petőfi Sándor körtefáját, most az újraültetéséhez lehet csatlakozni Hevesből is

A jelentkezőket arra kérik, gyűjtsék össze saját falujuk, régiójuk legjellemzőbb gyümölcsfáit, illetve az ehhez kapcsolható néprajzi örökségeket.

F. V. E.

Az Erdőinfó tette közzé a felhívást

Forrás: ‎Fataj online szaklap‎ – Erdővédők

Petőfi körtefája címmel felhívást tett közzé a Magyar Kultúráért Alapítvány a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Az eredeti fáról újraszaporított oltványhoz hozzáférhet minden falu és közösség, amely csatlakozik a felhíváshoz, osztotta meg Erdőinfó felhívását az Egererdő Erdészeti Zrt. is közösségi oldalán. 

A hagyomány szerint Petőfi Sándor utolsó estéjét 1849. július 30-án Székelykeresztúron, a Gyárfás-kúria kertjében, egy terebélyes körtefa alatt töltötte, és másnap onnan indult fehéregyházi útjára. Az öreg körtefa Petőfi egyetlen élő tanúja – emlékszik vissza Mikó Imre is, Petőfi egyik legjobb kutatója az 1970-es években. „Mondják, hogy a Gyárfás-család időnként marhavérrel öntözte meg a tövét, és így maradt meg.” Az 1950-es években Kányádi Sándor verset írt róla Haldoklik az öreg tanú címmel, áll a bejegyzésben.

– A Kovács Gyula gyümölcstermesztés szakember, a Tündérkert létrehozója begyűjtötte és továbboltotta a körtefa utódainak termő ágát, a Gyárfás-kúria eredeti körtefájának utódát, amelyet még a 19. század második felében mentett meg egy lelkes, Petőfi-kultuszt ápoló székely atyafi. A fa gyümölcséről jelenleg annyit tudunk, hogy lédús és igen ízletes, egyszínű sárga őszi körte. A Magyar Kultúráét Alapítvány arra kéri a hazai és külhoni közösségeket, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz, és Petőfi körtefájának újraültetése mellett gyűjtsék össze saját falujuk, régiójuk legjellemzőbb gyümölcsfáit, illetve az ehhez kapcsolható néprajzi örökséget, például históriákat, legendákat, dalokat és ételeket – osztották meg. 

A felhíváshoz a [email protected] e-mail címen lehet csatlakozni. Ehhez kérik, hogy mellékeljék a gyűjtés anyagának rövid bemutatását. Jelentkezni Gyümölcsoltó Boldogasszony napjáig, azaz március 25-ig lehet.

A felhívásban résztvevő közösségeket megajándékozzák Petőfi körtefájának oltványával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában