Siker

2023.03.19. 07:58

Ment bele chili is: a tatárjárásos film stábja is töltötte a kolbászt Nagyvisnyón + fotók, videó

Persze a pálinkát is töltötték, nemcsak a kolbászokat a nagyvisnyói versenyen, amelyet először rendeztek meg és remekül szórakoztak rajta a résztvevők.

T. B.

Kitartóan gyúrták a kolbászhúst Nagyvisnyón

Forrás: Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap

Jó hangulatban zajlott az első hagyományőrző kolbásztöltő verseny Nagyvisnyón. Szombaton reggel nyolc órakor kezdtek a munkának a művelődési ház udvarán fölállított sátor alatt a csapatok. Több csoport is süteményekkel, virágokkal, húsokból, fűszerekből összeállított csendéletekkel díszítette az asztalát. Kiemelt téma volt természetesen a disznó. A hangulat fokozásáról az Erdei Banda gondoskodott, emellett néha megszólaltak más dallamok is, és persze előkerültek a pálinkás és a boros üvegek is.

− Tőzsér Máté barátunk találta ki, hogy csináljunk kolbásztöltő versenyt. Bevallom, szkeptikus voltam, mert évekkel ezelőtt próbálkozott már az önkormányzat ilyennel, de nem volt foganatja. Máté azonban rábeszélt, s jöttek is a nevezések, öt, tíz, tizenöt, húsz, huszonháromnál pedig le kellett állítani, mert véges a kapacitásunk. Rengeteg Nagyvisnyóból elszármazott jött vissza erre az alkalomra, érkeztek főiskolások, az 1242 film forgatásáról három csapat indult, de itt voltak motoros barátaink is és nagyon jó a hangulat – mondta Csőgér Bálint, Nagyvisnyó polgármestere. Hozzátette: az önkormányzat a feltételeket adta, négy kiló húst és belet biztosított, valamint a csapatokat megajándékozták fél liter pálinkával is. A fűszereket, a vájlingot, a töltő, az esetlegesen a kolbászba szánt másfajta húst minden csapat maga hozta. A polgármester reméli, lesz még tizedik, huszadik nagyvisnyói kolbásztöltő verseny is.

− Mi tősgyökeres visnyóiak vagyunk, nagy a baráti társaságunk – mondta Fónagyné Csabai Nóra, a 21-as csapat tagja. − Gyakran járunk a békéscsabai kolbászfesztiválra, szerettünk volna ott is indulni már, de ahhoz mesze van, hogy levigyük az eszközöket. 

Itt, helyben három csapattal indultunk, külön a férfiak, az asszonyok és a gyerekek. Mi külön főzünk is, hiszen ötvenen vagyunk 

– mesélte Fónagyné Csabai Nóra.

Elárulta, mindhárom csapatuk más típusú kolbásszal készült, így egymással is versenyeztek. A receptről megkérdezték a nagyszülőket (és elkérték a szükséges eszközöket), de böngésztek az interneten is újakat keresve, majd összeollózták maguknak. Gyerekkorukban voltak disznóvágások, kolbásztöltések, így volt tapasztalatuk.

− Az alaprecept mindegyiknél 70 százalék hús, 30 százalék szalonna, a fűszerezés pedig só, bors, paprika, fokhagyma, de lelet bele köményt is tenni, ki mit szeretne. Mi egy kicsit megbolondítottuk darált füstölt tarjával – árulta el Fónagyné Csabai Nóra. Kérdésünkre elmondta, az elkészült kolbászt sajnos nem a csapatok sütik, hanem közösen sülnek, így az eredmény Robin, a hentesen is múlik, mit hoz ki belőle. Leszűrik majd a tapasztalatokat és legközelebb változtathatnak.

Sipos Kornél filmproducer és az 1242 A nyugat kapujában stábja is ott volt a csapatok között. A nemzetközi koprodukcióban készülő, tatárjárás korában játszódó kalandfilmhez a közelmúltban Szilvásváradon is vettek fel jeleneteket. 
− Nagyon jól érezzük magunkat, megtaláltuk a számításunkat, reméljük nyerünk – bizakodott dél körül Sipos Kornél. − Olasz és magyaros kolbásszal indulunk. Voltunk már hatszor a gyulai kolbásztöltő versenyen, egyszer különdíjat nyertünk, reméljük, az olasz kap egy különdíjat – bizakodott a filmes szakember.

− Mindkettő kolbász különleges. Az olasz paprika nélkül készül, ami a magyar kolbász hagyományoktól távol áll. A magyarba pedig tettünk egy kis chilit, ami picit más ízt ad neki, ugyanolyan csípős mint a kalocsai paprikával, de ad neki egy olyan gondolatot, ami miatt érdekes lehet a zsűrinek. A fűszermennyiségeket lebonottuk a a hús mennyiségéhez mérve, de nyilván minden hús más, meg kell kóstolni és utánaízesítünk. Itt most többet kellett mindenből beletennünk, mint gondoltuk, de reméljük, ízleni fog mindenkinek – magyarázta Sipos Kornél.

A producer elmondta, főzőversenyeken is szoktak indulni, Szegeden, Gyulán, Békéscsabán, Diósgyőrben megfordultak már, utóbbi helyszínen első helyet is szereztek, próbálnak naprakészek lenni. Csapatépítő jelleggel disznóvágáson is részt szoktak venni, szerintük ez egy olyan hagyomány, amivel együtt lehet élni.

A csapatok is izgatottan várták a végeredményt
Forrás: Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap

Fónagy Adrienn, a kolbásztöltő verseny egyik főszervezője, közművelődési szakember a kulturális programot tette a gasztronómiai esemény mellé. Volt két, gyerekeknek és minden korosztálynak szóló mozielőadás, fafaragó foglalkozás Tóth Lóránttal, este pedig diszkó. 
− Azt gondoltuk, a település arculatához kapcsolódik a kolbásztöltés, szerették a disznóvágást a faluban. Az ilyen típusú rendezvények iránt hatalmas az érdeklődés, a vártnál sokkal nagyobb is lett. Szeretnénk jövőre megismételni, továbbadni hagyományainkat. Külön megköszönjük a felajánlásokat a tombolához, rengeteg ajándékot hoztak – mondta Fónagy Adrienn.

A visnyói programok kapcsán elmondta, minden évben van pünkösdvasárnap falunapjuk, ahhoz azonban gasztronómiai esemény nem kapcsolódik. Előtte szombaton sportnapot tartanak, vasárnapra kulturális bemutatóval, néptánccal készülnek a gyerekek, s kínálnak időseknek, fiataloknak is programokat. Megjegyezte: próbálnak minél több programot szervezni a helyieknek, kapcsolódva az ünnepkörökhöz, megemlékezésekhez. Tavaly októberben sikeres volt a gyerekeknek szervezett halloween, de volt mikulásparty, farsang, most pedig készülünk a húsvétra, amelyen kézműves eseményt tartanak, majd a gyerekek majálisára, amelyre előadót hívnak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában