Fényharc

2023.03.07. 17:25

Méregdrága az áram, éjfélkor sötétbe borul egy egri magánlakópark

Az önkormányzat szerint a tulajdonos nyomást akar rájuk gyakorolni a fények éjfél utáni lekapcsolásával. A tulajdonos azt mondja, senki nem akarja fizetni a megnövekedett energiaköltséget.

Szabadi Martina Laura

Spórolnak, ahogy tudnak az áramdíjon

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Egy évtizede készül a volt egri kemping területén egy magán lakópark – kezdi Minczér Gábor alpolgármester, akinél arról érdeklődtünk, hogy pontosan hogyan és miért borult sötétbe a Bükk sétánnyal szemközti, a patak túlpartján található újabb építésű ingatlanokkal teli terület. Erről ugyanis közösségi oldalán számolt be hétfő este a körzet képviselője.

– A tulajdonos vállalta, hogy kiépíti a közműveket és például üzemelteti a közvilágítást, azonban most, hogy drasztikusan emelkedtek az energiaárak, lekapcsolta az esti világítást. Múlt ősz végén jelezte, hogy át szeretné adni az önkormányzatnak a lakópark közterület jellegű részeit, köztük a közvilágítást. Ezzel semmi probléma, az építés idején tartalmazta az önkormányzattal kötött megállapodás, hogy élhet ilyen kéréssel. Azonban ennek van egy menete. A tulajdonosnak hivatalos kérvényt kell írnia, s meg kell küldenie minden vonatkozó műszaki dokumentációt az önkormányzat részére, mi pedig az MVM-nek továbbítjuk azt. A szolgáltató ellenőrzi a hálózat műszaki állapotát, megállapítja, hogy üzemeltethető-e. Máig csupán 15 világítótest dokumentációja érkezett meg, miközben tudomásunk szerint 58 lámpa van a területen. Mi egyébként amit kaptunk, azt továbbítottuk az MVM-nek, de sürgetni a folyamatot nem tudjuk. A közvilágítás lekapcsolása egyértelműen nyomásgyakorlás – mondta Minczér Gábor. 

Mint ahogy arról beszámoltunk, az önkormányzat hétfői tájékoztatása szerint tulajdonos most hajlandó 10 napra felkapcsolni a közvilágítást. 

Az önkormányzat arról is beszámolt, hogy ez nyilván némi többlet költséget jelent az önkormányzatnak. Elmondta, azt nem tudják a lakók és a tulajdonos közötti szerződések pontosan milyen feltételeket tartalmaznak, de úgy tűnik vannak hiányosságok: volt aki arra panaszkodott, hogy a beígért járda máig nem készült el. Erről a Facebookon is születtek hozzászólások Mirkóczki Ádám hétfői, lakóparkkal kapcsolatos tájékoztató posztja alatt.

A fentiekkel kapcsolatban megkerestük a tulajdonost is, hogy elmondhassa, hogyan látja a helyzetet, illetve mi vezetett a lámpák lekapcsolásához.

– Kezdettől fogva cégünk fizeti a közvilágítás költségeit. A közművek kivitelezésénél szem előtt tartottuk, hogy korszerű módon épüljön ki, így készült a térvilágítás is a területen. Az eredeti tervek szerint, ha minden telek elkel, a lakók dönthettek volna arról, hogy zárt lakóparkot létesítsünk, s közösen fizessék a közvilágítást. Sajnos nem így döntöttek. Mivel az adókat a városnak fizetik, így kezdeményeztük az átadást. Az önkormányzat 2 hónapja kérte tőlünk a dokumentumokat, amit kértek, mi megküldtük. Ha hiányos volt, akkor miért nem jelezték? – vetette fel Harmati László, a terület tulajdonosa.

Egyeztetést már tavaly augusztusban kezdeményeztek a lakókkal, de mivel nem történt semmi, ezért később tájékoztatták őket, hogy decemberben lekapcsolják a közvilágítást. Elmondta azt is a tulajdonos, hogy végül még néhány hónapig vállalja a térvilágítás üzemeltetését, ezt kérte az alpolgármester is. Időközben minden második lámpát használnak, így csökkentették a világítótestek számát.

– Ugyanis még így is jobban meg volt világítva a terület, mint a város többi része. Azonban a lakók egyszerűen visszahelyezték a biztosítékokat a lámpákba, hogy a saját házuk előtt világítson. Mivel sem a lakók, sem az önkormányzat nem akarja fizetni a költségeket, úgy döntöttünk, alkonyattól csak éjfélig üzemel az utcai világítás. A lakók az egykori kemping területén jóval a belvárosi árak alatt, kulturált, modern helyen, jelentős zöldövezetbben vásárolhattak telkeket. Sokan mára tovább is értékesítették a telkeket, a házakat, és milliókat kerestek ezen. Egyébként mikor már körvonalazódott, hogy nem lesz zárt a lakópark, onnantól a szerződésekbe bekerült a közvilágítás és az úthasználat költségének kérdése is, ám a lakók többsége nem kívánja fizetni, igaz volt, aki felajánlotta. Összességében nagyjából ötszörösére növekedett az áramszámla. Úszhat fényárban a lakópark egész éjjel, de akkor valakinek azt ki kellene fizetni. Megértem, hogy az önkormányzat az MVM-re hivatkozik, csakhogy én az önkormányzattal állok kapcsolatban. Az lett volna a megoldás, hogy vállalják a költségeket – fogalmazott Harmati László. 

Hozzátette, a város vezetői legtöbbször fel sem veszik neki a telefont. Kérdésünkre elmondta, soha senki nem ígért járdát a lakóknak, az sem szerződésben sem tervben nem szerepel, hiszen eredetileg zárt lakóparkról volt szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában