Tervek

2023.03.23. 07:00

Nagyobb cég érkezésére számítanak, ami fellendíthetné Gyöngyös gazdaságát

Akkumulátorgyár építésével is megkeresték az önkormányzatot, de nem tudták volna biztosítani az energiát. Mindeközben dolgozóból sincsen elég a városban.

Tóth Balázs

Hiesz György polgármester a testületi ülésen

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Gyöngyös tavalyi éves adóbevétele messze a várakozás fölött alakult Hiesz György polgármester szerint. A város gazdasága több lábon áll, nem csak az autóiparra épül, szélesebb alapokon nyugszik, említve itt a kerékpár összeszerelést, az orvosi műszereket, a villamos-, illetve a vasúti berendezések gyártását, van egy csomó húzó iparág, ami nem autóipari.

- A 2021-es covidos év utáni adóbevételben jelentős fejlődés volt, tavaly is jó év volt, tehát a jövő évi adóbevételünk is szépen alakulhat. Az energetikai helyzet rendkívül bizonytalan, nem tudjuk mennyi az annyi. Nagyon magas árakat kaptunk, az áram és a gáz ára is 11-szeresére emelkedett októberig, illetve az év végéig. Nem jönnek azonban a számlák, hogy tudnánk, mennyibe fog kerülni. Jelentős tartalékot kell képeznünk erre, vagy lehet belőle fejlesztés? A kormány a béremelések miatt adott kompenzációt, az jól jött, így szolid, biztonságos évünk lehet – mondta az önkormányzat pénzügyi helyzetéről Hiesz György polgármester, akit a hétfői vállalkozói fórum után kérdeztünk.

A fórumon említést tett egy potenciális külföldi befektetőről is. Ha valóban érkezne, az hosszú távon jelentene fejlődést a városnak. Egy öregedő városba érkező befektető letelepíthet munkavállalókat, s a fiatalodás irányába indulhat a település. Egy új nagy üzem ezres, kétezres munkaerőt kívánna, bárkivel is tárgyalnak. A polgármester szerint Gyöngyös környékén is keringtek akkumulátor-gyártók, de a város nem tudta vállalni irtózatos energiaigényt, ami ezzel jár. Kormányzati háttér kell egy mondjuk 340 megawattos energiaigényű ipari szereplő kiszolgálásához. A történtek után kevésbé bánják, hogy nem érkezik akkugyár, bár Hiesz György szerint a kommunikációval, a lakossági tájékoztatással, megfelelő előkészítéssel és a szigorú törvényi előírások betartásával nem kell félni tőlük. Ha nem tartják be az előírásokat, akkor persze lehet nagy probléma. A Gyöngyös iránt érdeklődő távol-keleti befektető egyébként autóiparhoz közeli, de nem akkumulátor gyártó.

Hiesz György szerint a város melletti nagy fejlesztési terület, 140-160 hektár elmehet egyben, ha jönne egy nagy betelepülő cég. A régi ipari parkban is van még 20-25 hektárjuk az autópálya szomszédságában, ide is várnak cégeket. A gyenge pont, hogy ki tudja megnyerni a munkaerőt.

- Gyöngyösön vannak magánszállások, illetve vannak magánkézben lévő munkásszállások. A betelepülni szándékozó cég is építene szállást is, hiszen a törvény szerint a dolgozók létszámának 20 százalékáig saját országából is hozhatja a munkaerőt. De jócskán kelleni fog helyi munkaerő is, a foglalkoztatók pedig Borsodot és Nógrádot, valamint a megye megye északi részét célozhatják meg, ahol nagyobb munkanélküliség van. Annak érdekében, hogy ide telepedjenek le az emberek, telkesítéssel, akár többszintes lakások kialakításának lehetővé tételével lehet lépéseket tenni. Ez azonban vékony jég, egyáltalán itt akarnak-e letelepedni, hiszen nagy különbség van Gyöngyös és a környék ingatlanárai között – említette a polgármester.

A környéken dolgozó külföldiekről Hiesz György elmondta, Ukrajnából egy menekült család települt le a városban, őket az önkormányzat fogadta be, lakást is kaptak, a szülők dolgoznak, a gyerekek óvodába, iskolába járnak. A Gyöngyösön élő és munkásszállásokon lakó ukránok nem itt, hanem Hatvanban, Jászberényben, Jászárokszálláson, Jászfényszarun dolgoznak. Nincsenek a körükben kilengések, amely felháborította volna a helybélieket.

A polgármester a gyöngyösi fórumon említette a város geotermikus energiához kapcsolódó terveit is, hiszen egy erőművet alapoznának a földhőre. Nehezítette a még 2009/2010-ben először fölvetett tervek megvalósítását, hogy a 2500 méternél mélyebb fúrások 2010-ben állami koncesszióba kerültek. A város viszont Hiesz György ismertetése szerint brüsszeli forrást nyert, teljesítették a kutatásokat, s alapot ad arra, hogy szintén az Európai Uniónál sok milliárdos fejlesztésre pályázhassanak. Mindehhez kockázati tőkét vonnának be, vagy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitelét tennék hozzá. A polgármester szerint az erőmű nagy fejlesztési lehetőség volna, s kormányzati együttműködést remélnek, hiszen olyan energiát adna, ami zöld irányba vinné a Mátra fővárosát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában