Közgyűlés

2023.03.30. 15:00

Óvodások is jobb döntéseket hoznának, mint az egri közgyűlés – legalábbis a polgármester szerint

Folytatódott az egri közgyűlés, a polgármester előterjesztése következett az idei meghatározó kulturális és turisztikai rendezvényekről.

Szabadi Martina Laura

A Fidesz-frakció az egri közgyűlésen

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Idén az idegenforgalmi jelentőségű kulturális rendezvények támogatása soron 210 millió forint szerepel. Azonban ebből az összegből 150 millió forint fedezetét az év közben befolyó kamatbevételek biztosíthatják. Ennek az összegnek pénzügyi fedezetére akkor lehet kötelezettséget vállani, ha ténylegesen rendelkezésre fog állni.

A Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottság közgyűlés által átruházott hatáskörben dönt az idegenforgalmi és kulturális célú támogatásokról. Viszont a bizottság hatáskörén kívül közgyűlési döntés szükséges az alapítványok támogatásához. A Szederinda Alapítvány júniusban szeretné tartani a Szederinda Néptáncfesztivált, ehhez várhatóan 2 millió forinttal járul hozzá a város. 

Idén a borvidéki hegyközségi tanács, az EBHT- Eredetvédelem Nonprofit Kft. szervezésében valósul meg az Egri Csillag Weekend, a VINO Kóstoló Ünnep és az Egri Bikavér Ünnepi Napok. Szándékukban áll több olyan eszköz beszerzése, amely hosszú éveken át kiszolgálhatja ezeket az eseményeket, így felhalmozási céllal szeretnének padokat, asztalokat, kiadványtartó állványokat, dekorációs elemeket beszerezni, melyre felhalmozási céllal kértek támogatást. Várhatóan mindezt másfél millió forinttal támogatják. Mirkóczki Zita azt javasolta, hogy a rendezvények támogatásából a Gárdonyi Napok utófinanszírozására további 27 millió forintot különítsenek el. Kérte továbbá azt is, hogy több mint félmillió forintot kapjon az idei 1552 ostromjátékot megvalósító Históriás Nonprofit Kft-nek. A képviselők megszavazták a javaslatokat. 

Az Agria Film Kft. és az önkormányzat között kötendő közszolgáltatási szerződés megkötésével kapcsolatban többen is arról érdeklődtek, hogy mit tervez a cég, hogy szerződést kell kötni. Mirkóczki Ádám semmilyen konkrétumról nem számolt be, a képviselők nem szavazták meg a szerződéskötést.

– Nem látok óvodapedadógusokat a teremben – humorizált a polgármester. – De ha gyerekeket tanítanék Gazdálkodj okosan! Játékra, ők is komolyabb és megfontoltabb döntéseket hoznának, mint ez a közgyűlés – fogalmazott. 

A Bartakovics Béla Közösségi Ház üzemeltetéséről szóló szerződéssel kapcsolatban Mirkóczki Zita felhívta a figyelmet arra, hogy jó lenne átgondolni, hogyan üzemeltetik a közösségi házakat és azt is, hogy melyiket érdemes és mennyi pénzből. Mint ahogy arról már többször is beszámoltunk, Mirkóczki Zita jónéhányszor szóvá tette már, hogy a Bartakovicsot szerinte túlzóan nagy összegért bérli az önkormányzat az egyháztól. 

Pócs Alfréd javasolta, hogy az egri Csillagok Népdalkör ingyen próbálhasson a Bartakovicsban. Mirkóczki Zita felhívta a figyelmet, hogy egy alkalommal fejenként 180 forintot kellene fizetniük. Mirkóczki Ádám szerint a civil ház megoldást jelenthet a népdalkörnek.  A Bartakovics üzemeltetését és Pócs Alfréd kérését is megszavazták.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában