Turizmus

2023.03.06. 13:58

Sokakat vonz a Gyógyvizek völgye, rekordévet zárt Egerszalók turizmusa

A településre 279 ezren érkeztek 2022-ben.

M. H.

Az egerszalóki boros-toros nyitotta a programok sorát idén

Forrás: Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Egerszalók gazdálkodásában évek óta kiemelt és fontos tényező a turizmus, hiszen az egyik fő bevételi forrása az önkormányzatnak az ebből származó adóbevétel. Fontos a vendégéjszakák gyarapodása, a vendégek elégedettségének és a lakosság jólétének növekedése is. 

- A turizmus évről-évre egyre jobban fejlődött településünkön, egyre nőtt az itt eltöltött vendégéjszakák száma és a szálláshelyek száma is – mondta el portálunknak Farkasné Uzelman Szilvia, Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület menedzsere – Sajnos 2020-as és 2021-es év jelentős visszaesést hozott az idegenforgalomban. A 2022-es évet már újból jelentős emelkedés jellemezte, visszatért a korábbi lendület. 2021-ben a településen eltöltött összes vendégéjszaka száma 195 ezer 710 volt. A Gyógyvizek völgye területén (Egerszalók, Demjén, Egerszólát) az összes vendégéjszaka 269 ezer 974 lett. Izgalommal vártuk, mit fog hozni a 2022-es év. Év elején sajnos a szomszédos országban kirobbant háború, ami ismét bizonytalanságot hozott a gazdaságban. A számok alapján elmondhatjuk, hogy a forgalom nyár elejétől megindult, a vendégek elkezdtek foglalni és újból megtelt a falu – közölte.

Még 2022 évre vonatkozóan az eddig rendelkezésre adatok alapján az itt töltött vendégéjszakák száma 279 ezer, ez annyit jelent, hogy az előző évhez képest 43 százalékos növekedés történt. Eddig 2019-ben volt a legmagasabb a vendégforgalom Egerszalókon, akkor 263 ezer volt a vendégéjszakák száma, így sikerült ezt túlteljesíteni.

A vendégek 10 százaléka külföldi, és 90 százalékban belföldi vendég.

– Csak a nyári szezonban illetve szeptemberben jelentek meg a külföldiek, míg korábban jelentős számban érkeztek lengyel, szlovák, cseh, román vendégek, az tavaly leginkább lengyel vendégekkel találkozhattunk, észrevehetően a lengyel nemzeti ünnepek, hosszú hétvégék alkalmával. A legfőbb küldőterületeink Budapest és környéke, Debrecen, Győr, Szolnok környéke. Egerszalókon három négycsillagos szálláshely található, jelentős kapacitással, wellness részleggel, így ezek igen kedveltek a vendégek körében. Az összes vendégéjszaka 70 százaléka kereskedelmi szálláshelyekből adódik össze. A többi 30 százalék a magánszállásokon és egyéb szálláshelyeken realizálódik – közölte.

Mint mondta, 2023-ra nézve elkészültek a terveik.

– A rendezvények sorát már február 25-én meg is kezdtük a boros-toros programmal. Elmondhatjuk, hogy sikeres rendezvényt zártunk a zord időjárás ellenére. A falusi disznóvágás mellett a hagyományőrzés is célunk, így a helyi kórusok és a Tekergő Zenekar szórakoztatta a vendégeket. Délelőtt vezetett túrára is indulhattak az aktívabbak. Este élőzenés bállal zárult a program. A további rendezvényeink a hagyományos ünnepekhez kötődnek illetve a már bevált gasztronómiai és boros programokat is megrendezzük. Az egerszalóki barlanglakások március 15-től újból teljes nyitvatartással várja a vendégeket. Megújult kiállítóterekkel, a 3D-s barlangmozival és az éledező Sáfránykerttel várjuk a vendégeket – részletezte.

A Tények hírei szerint húsvétra már megteltek a szállodák, többek között Egerszalókon is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában