Itt a tavasz

2023.03.18. 18:31

Tiszanánán is leszállt az első gólya, már tatarozza a fészkét

Egyre több gólya érkezik szűkebb hazánkba.

F. V. E.

Megérkezett a tiszanánai gólya is

Forrás: Szabóné Kovács Tímea/Beküldött fotó

Ahogy arról már beszámoltunk, az első gólyák már megérkeztek Heves vármegyébe, Egerben is elfoglalta helyét az egyikük. 

Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő is beszámolt közösségi oldalán a felnémeti kelepelőről. 

Hűséges olvasónk, a tiszanánai Szabóné Kovács Tímea pedig fotóval jelezte portálunknak, hogy hozzájuk is megérkezett a tavasz hírnöke, aki elfoglalta fészkét Tiszanána főterén. A település szinte minden utcájában fészkeltek gólyák az elmúlt években, azonban idén a képen látható példány volt az első, és a fotózás pillanataiban épp igazgatta a lakhelyét, tudtuk meg olvasónktól. 

Érdemes tanulmányozni a gólyákat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közölte, hogy a TermészetLesen programjuknak következő állomása a Gólyales! A 19 éves múltra visszatekintő gólyafészek adatbázis teljesen megújult, sőt egy mobiltelefonos applikáció segítségével az adatszolgáltatás sokkal könnyebbé válik. A nemrég lezárult Téli Madárleshez hasonlóan a Gólyales akció célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe.

A megújult adatbázisban természetesen a korábbi költési eredmények, a megfigyelési adatok és a fészkekről készült fotók is elérhetőek, ez azt jelenti, hogy több mint 10 ezer fészek alapadathoz kapcsolódó 118 ezer költési eredményt, 55 ezer megfigyelési adatot és 67 ezer fotót lehet böngészni, és reményeink szerint sok-sok ezer újabbal bővül majd a következő évek során, írja az MME.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában